Bilinçsiz avlanmayı önlemek için tekneler azaltılıyor

Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı balıkçılıkta bilinçsiz avlanmanın önüne geçmek amacıyla denizlerde avlanan tekne sayısını azaltmaya yönelik çalışmaları devam ediyor.

Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı balıkçılıkta aşırı ve bilinçsiz avlanmanın önüne geçmek ve balık varlığını korumak amacıyla, denizlerde avlanan tekne sayısının azaltılması yönünde çalışmaları devam ediyor. Denizlerde avlanan 20 binin üzerindeki tekne sayısının azaltılmasını hedefleyen Bakanlık, sektörden ayrılmak isteyen tekne sahiplerini destekleyecek. Balıkçılardan gelen talep üzerine 2012 destekleme programına dağil edilen uygulama, Türkiye’deki avlanma kapasitesinin yüzde 90’ına sahip 12 metre ve üzerindeki tekne sahiplerini kapsıyor. Balıkçılığı bırakmak isteyenler, tekne boyuna göre bakanlıktan destekleme alacaklar. İlk defa hayata geçecek uygulama ile 12 metre üzerindeki balıkçı teknelerinin yüzde beş azaltılması hedefleniyor. Toplam av miktarının yüzde 10’una sahip 12 metrenin altındaki tekneler ise uygulamanın dışında tutuluyor.

Karadeniz\'de aşırı kirlenme

Karasu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ali Sezer konuyla ilgili olarak Karasu Yenimahalle\'de teknelerin yanında bir basın toplantısı yaparak konuşmasında şunları söyledi, "Bakanlar kurulunun 2011-3106 sayılı kararına istinaden yürürlüğe giren balıkçı gemisini avcılıktan çıkartılması yapılacak 2012-51 numaralı destekleme tebliğine istinaden Türkiye genelinde 12 metre ve üstü boyunda olmak kaydı ile 406 balıkçı gemisi bölgemiz dahilinde 13 balıkçı Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından teslim alınacaktır. Gemi sahipleri balıkçı gemilerini  Makine Kimya Enstitüsü Kurumu İzmir Aliağa gemi söküm tesislerine teslim edilecektir. Bahse konu balıkçı gemilerinin her birinde 1 kaptan 4 personel çalışmaktadır. Yani bir gemide 5 kişi çalışır. Şu anda sadece Karasu İlçesi\'nde 13 balıkçı gemisinde 65 kişi işini kaybetmiş durumdadır. Öncelikle Karadenizin 15-20 yıl önceki Karadeniz olmadığını kabullenelim bu yıllar içerisinde katliama varan balık avcılığı Karadeniz’de aşırı kirlenme ve hatta küresel ısınma sonucu Karadenizimiz göçmen balıklara kaldı Bugün Karadeniz’de mersin balığı koruma altındadır çok kısa bir süre sonunda kalkan balığını korunmaya alınacağına inanmaktayım. Anlayacağınız deniz balıkçısını besleyemez duruma geldi. Balıkçı gemilerini teslim eden balıkçılarımız ne iş yapacaklarını kendileri dahi bilmiyorlar" dedi.

"Balıkçının sahibi yok"

Balıkçı gemisi sahibi Seyit Sezer ise şunları söyledi, "Bizim gemilerimizin vermemizin en büyük sebebi ise ülkemizde gerçekten balıkçının sahibi yok. Tabiki gemilerimizi teslim ettiğimizde içimizde bir boşluk meydana gelecektir. Daha çok balıkçılığı amatörce yapmaya çalışacağız. Balıkçılıktan tamamen kopmaya bir şansımız yok. Çünkü bizim geçim kaynağımız balıkçılıktır. Devlet teknemizin değerini veriyor ama aynı tekneyi yaptırmaya kalktığımızda mümkün değil aynı tekneyi yaptıramayız" dedi.

Balıkçı tayfası İrfan Mısırlı, "Bizler balıkçılık yaparak tayfalık yaparak geçimini sağlayan bir balıkçılarız.  Bakanlığımız 12 metre ve üstü  gemileri toplamaktadır. Bizlerde tabiî ki yıllarca tayfalık yapıp ekmeğimizi denizden çıkartıyoruz. Şimdi bu satılan gemilerin tayfaları ne olacak bizler nerelerde çalışacağız, sadece Karasu İlçesi\'nde 13 tekne satılıyor ve bu 13 teknede her birinde 5 kişi çalışıyor ve toplam 65 kişi işsiz kalacak acaba devlet bu projeyi yaparken işsiz kalan insanlarında hesabını yaptımı?" dedi.

Tekneler yardım ve araştırma amaçlı kullanılacak


Kendi istekleri ile desteklemeden faydalanarak, teknelerini avcılıktan çıkaracak balıkçılar, teknenin tüm haklarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı\'na devredecek. Gemi veya teknelerin bir kısmını su ürünleri araştırma kuruluşlarına veya üniversitelere vermeyi planlayan Bakanlık, bir kısmını da TİKA aracılığıyla Afrika ülkelerinden bazılarına yardım amaçlı verecek. Kullanılmaz durumda olan gemi ve tekneler ise Makine Kimya Enstitüsü Kurumu tarafından hurda olarak değerlendirilecek.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]