Bebekler, Gönüllü Psikoloğa Emanet!

Psikolog Ahmet Kurt, 0-24 ay arası bebeklerin beyin gelişiminin yüzde 90'ını tamamladığını belirterek, ileride ortaya çıkabilecek zihinsel ve fiziksel geriliğin erken tespitinin hem eğitim hem de sağlık açısından çok önemli olduğunu söyledi. Kurt, bu sebeple 0-24 ay arası bebeklerin gelişim takibinin gönüllü ve ücretsiz yapacağını kaydetti.

Dünyada 60 ülkede 0-24 ay arası bebeklerin gelişiminin devlet eliyle yapıldığını ifade eden Kurt, Türkiye'nin ne uzman ne de ekonomik nedenlerle bu hizmeti veremediğini kaydetti. 0-24 ay arası bebekleri olan ailelerin büyük çoğunluğunun ekonomik sıkıntılar sebebiyle bu hizmeti para karşılığı alamadığını dile getiren Kurt, "Bu durumda bu çok önemli hizmeti bir psikolog olarak ücretsiz vermeyi istedim. 0-24 ay arası bebekleri olan aileler bu hizmetten yararlanmalarını bekliyorum." dedi.

Kurt, gelişim takibine getirilen çocukta beş temel alanda ölçüm yapacaklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Her ay ailelere bebeklerinin o ay ile ilgili olarak gelişimiyle ilgili bilgi vereceğiz. Aile bir ay sonra geldiğinde hem yeni ayın gelişim bilgilerini alacak hem de önceki ayın raporunu bize iletecek. Zihinsel gelişim, öz bakım becerileri, psikomotor gelişimi, sosyal ve duygusal gelişimi, dil gelişimi ve iletişim becerileri olmak üzere 5 temel alandaki gelişimini düzenli bir şekilde ulaslararası bir gelişim takip ölçeği olan fortex üzerinden değerlendireceğiz. Böylece herhangi bir çocuğun herhangi bir gelişim basamağında ortaya çıkabilecek gelişim geriliklerini en erken bir zamanda tespit etmek istiyoruz. Erken tespit ve erken teşhis hem sağlık hem de eğitim açısından son derece önemlidir. Bu çalışma ücretsiz bir çalışma olduğu için sosyal bir projedir."

0-24 AY ARASI BEBEKLER BEYİN GELİŞİMLERİNİ YÜZDE 90 TAMAMLIYOR

Kurt, bebeklerin beyinin fiziksel gelişiminin 24 ay aya kadar yüzde 90'ını tamamladığının altını çizerek uyguladıkları yöntemle her aya ait standart ölçümler yaptıklarını dile getirdi. Kurt, şöyle devam etti: "Bebekler bir aylık iken ne yapabilirler, 2 aylıkken ne yapabilirler, bunlar ay ay bölünmüştür. Örneğin zihinsel gelişim konusunda soru işareti olan bebek bir iki ay sonra aynı sorunu yaşıyorsa zihinsel sorun yaşadığı ve bunu halletmeye yönelik tedbirleri almaya başlanması gerekiyor. Böyle bir gelişim takibi yapılmadığı zaman aileler, bebeklerindeki sorunları fark etmiyor ya da ihmal edebiliyor. Ayrıca kendiliğinden geçer zannediyor. Erken teşhis ve tedavi yapılmadığı zaman hem çocuk hem aile büyük sıkıntı çekiyor. Dünyada 60'dan fazla ülkede takip sistemi devlet eliyle yapılıyor. Türkiye'nin ne uzman ne de ekonomik nedenlerle bu hizmeti şimdilik vermesi mümkün değil."

Kurt, aralık ayında başlayacak çocuk gelişim takip hizmetinden ücretsiz yararlanmak isteyenlerin Empatik Kreş'in 0 264 282 39 66 numaralı telefonundan bilgi alabileceklerini vurguladı. Bu projede hiçbir maddi menfaat gözetmediklerinin altını çizen Kurt, "İnsanlar yanlış anlayabilir. Zaten biz kreşimize 3 yaşın altında çocuk kabul etmiyoruz. Bu hizmetimizi sağlıklı nesiller yetiştirmede pay sahibi olmak için gönüllü olarak yapıyoruz. Anneleri çocuk bakım ve gelişiminde bilinçlendirmek istiyoruz. Bu bizim toplumsal görevimiz." ifadelerini kullandı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]