Baro Başkanı'nın hukuk mücadelesi

Sakarya Baro Başkanı Avukat Zafer Kazan, bir duruşma için gittiği Yargıtay’da hakim ve savcıların x-ray cihazı bulunan kapıdan geçirilmemesine rağmen, avukatların x-ray cihazından geçirilmesi konusunda hukuk mücadelesi başlatacağını söyledi.
 
Yargının kurucu unsuru olan avukatların, hakim savcılar karşısında böyle bir ayrımcılığa maruz bırakılamayacağını ifade eden Kazan, hukuk mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar götüreceğini kaydetti. 

Kazan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, uzun bir aradan sonra duruşma için gittiği Yargıtay'da avukatlara yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi. ‘Talimat’ gereği avukatların ceplerindeki metal paraların ve telefonların çıkarıldığını, x-ray kapıdan geçirildiğini dile getiren Kazan, “Çantalar ise yine x-ray cihazından geçiriliyor. ‘Hakimleri ve savcıları da x-ray cihazından geçiriyor musunuz? diye sorduğumda 'Hayır, onları geçirmiyoruz' dediler. Bunun üzerine öncelikle bu durumun yasaya ve avukatın yaptığı görevin niteliği ile bağdaşmadığını, ayrıca hakim ve savcılar aranmadığı halde avukatların arandığı, bu ayrımcı uygulamayı asla kabul etmeyeceğimi ve bu durumun tutanak altına alınmasını istedim.” dedi. 

TUTANAK TUTTURMAK İÇİN UĞRAŞTI 
 
Ancak görevlilerin tutanak tutmak istemediklerini, arzu edersem şikayet edebileceği bilgisini verdiklerini dile getiren Kazan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şikayet ve dava yoluna elbette gideceğim. Ancak önce siz yasaya uygun olduğunu söylediğiniz talimat’ uygulamasının altına imza atın ve bu durumu tutanak altına alarak imzalayın’ dedim. Ancak ısrarla tutanağı imzalamak istemediler. Bunun üzerine ‘madem 'talimatın' gereğini yapıyorsunuz neden yasaya uygun olduğunu söylediğiniz işin altına imza atmaktan imtina ediyorsunuz, buyurun huzur içinde imzalayın o halde” diyerek tutanak olmadan çantamı teslim etmeyeceğimi ve o kapıdan geçmeyeceğimi, bekleyeceğimi söyledim. Duruşmaya girmeme, yasaya aykırı talimatlar ile engel olunduğu için haklarında tazminat davası açacağımı ve ayrıca suç duyurusunda bulunacağımı ifade ettim. Bunun üzerine x-ray kapısından geçmek zorunda bırakıldığıma dair tutanak tutuldu ve altı imzalandı.”
 
"AİHM’E KADAR YOLU VAR"
 
Şimdi hukuk mücadelesi başlatacağını açıklayan Kazan, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHİM) kadar yolu var. Yargının kurucu unsuru olan avukatlar, hakim, savcılar karşısında böyle bir ayrımcılığa maruz bırakılamaz.” ifadelerini kullandı.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]