Baca ölçüm sonuçları tepkilere rağmen açıklanmadı

Sakarya\'da 12 yıldır faaliyet gösteren ve yerleşim birimleri ile iç içe olan doğalgaz çevrim santralinin baca ölçüm sonuçları bütün tepkilere rağmen kamuoyuna açıklanmadı.

Sakarya Valiliği’nin başlattığı incelemeden de sonuç çıkmadı.

1.554 MW nominal kapasiteli Gebze Enerji Santrali ile 777 MW nominal kapasiteli Adapazarı Enerji Santrali, köylerle iç içe, 400 bin nüfusa sahip Adapazarı şehir merkezine ise sadece 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Zaman zaman havayı kirlettiği gerekçesiyle vatandaşların şikayetlerine konu olan santral ile ilgili açıklama yapılmaması endişeleri artırıyor. Dünyada bir şehre kurulan en büyük santral olarak bilinen tesiste Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ölçüm cihazı bulunmuyor. Kendi kendine ölçüm yapan santralde baca emisyonları açıklanmıyor.

"Sonuçlar bir an önce açıklanmalı"

Santralin çevreye ne kadar zehirli atık saldığının bilinmediğini belirten Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, bir an önce baca ölçüm sonuçlarının açıklanması gerektiğini söyledi. Santralin şehrin kuzeyinde hava akımı üzerine kurulduğunu da vurgulayan Gümrükçüoğlu, karbonmonoksitin en önemli çıkan gazlardan birisi olduğunu dile getirerek, "Emisyon ölçümleri nedir bilmiyoruz. Bu verilere de ulaşmak kolay değil." dedi.

Kanser vakalarında artış

Sakarya Kanser Hastaları Derneği Başkanı Nihal Akar da son yıllarda kanser vakalarının arttığını, özellikle akciğer kanserinde bir artış söz konusu olduğunu dile getirerek, santralle ilgili araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Santralin baca ölçümlerinin belirlenmesi ve kamuoyuna tatminkar bir açıklama yapılması için Sakarya Valisi Mustafa Büyük ilgili kurumlara inceleme talimat vermişti. Ancak kurumlardan da herhangi bir açıklama yapılmadı. Santral yetkilileri de konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]