Avusturyalı doktor, SÜEAH'ta palyatif bakımı anlattı

SÜEAH’ın daveti üzerine Sakarya’ya gelen Avustralyalı Dr. Philip Lee Türkiye’de yeni yeni hizmete girmeye başlayan palyatif bakım merkezlerinin öneme vurgu yaparak, Avustralya’da palyatif bakım merkezlerinin sağladığı hizmetleri anlattı.

Sydney’de Crown Princess Mary Kanser Merkezi’nde Destek ve Palyatif Tıp Bölümü Başkanı Dr. Philip Lee, Türkiye ziyareti kapsamında Adana’da ‘Kanserde Destek Tedaviler Sempozyumu’ ve Ankara’da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki sunumlarının ardından Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde (SÜEAH) “Yaşam Sonu Bakım – Onurla Ölmek” başlıklı bir konuşma yaptı.

Palyatif bakımın tanımlamasının yeni yeni yapıldığı ülkemizde, onkoloji ve onkoloji dışı vakalarda destek ve palyatif tedaviler konusunda atılan adımların gözden geçirilmesini sağlayan bu konuşmada Dr. Lee, palyatif bakımın tanımı, Avustralya’daki palyatif bakım ve destek tedavi hizmetlerinin yapılanması, yaşam sonu dönemdeki hastalar için iyi ölüm sağlanması konularına vurguda bulundu.  Dr Lee; Türkiye’de yoğun bakım şartları ile çözüm aranan bu hasta grubu için, ulaşılabilir en üst düzey hayat kalitesinin sağlanmasının yoğun bakım hizmetlerine başvurmadan başarılabileceğini ifade etti.

SÜEAH bünyesinde gerçekleştirilen ve geniş ilgi gören sunumu,  Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, SÜEAH Başhekimi Doç. Dr. Yakup Tomak’ın yanı sıra hekimler, hemşireler ve Tıp Fakültesi öğrencileri takip etti. Konuşmanın ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Dr. Lee,  palyatif bakım servisinin kurulum aşamasında hemşire ekibinin önemine dikkat çekti. Türkiye ziyaretinden son derece memnun kalan Dr. Lee, iki ülke arasında bilgi ve deneyim alışverişi için de hazır olduklarını ifade etti.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]