Aşı olana SATSO'dan tablet hediye

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasıı Temmuz ayı meclis toplantısı başladı. Toplantıda konuşan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, korona ve aşılamaya dikkatleri çekerek, " Aşıyı özendirmek için tablet cep telefonu vereceğiz. Gençleri aşıya özendirmeye çalışacağız” dedi.
 

Olağan Meclis Toplantısına  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla Temmuz Ayı Meclis toplantısı gerçekleşti.

AŞI OLAN GENÇLERE TABLET VE CEP TELEFONU

Toplantıda şehirdeki aşılamaya değinen Başkan Altuğ, “Şehrimizde aşıya karşı ciddi bir duruş var. İş yerimde bile yüzde 20’lik bir kesim aşıyı reddediyor. Sizlerde ailelerinizi akrabalarınızı aşıya yönlendirin. Tek kurtuluşumuz aşı. Aziz Öğütlü ile bir görüşme yaptık. Aşıyı özendirmek için tablet cep telefonu vereceğiz. Gençleri aşıya özendirmeye çalışacağız” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ KALDIRAMAZ

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Son günlerde vaka sayılarımız yeniden ciddi anlamda artmış durumda.  Yaşadığımız salgın sürecinin üstesinden gelebilmenin ve bu virüsü yenmenin en önemli koşulu aşı olmak. Ancak, virüse karşı olan savaşı kazanmanın tek yolu olan aşıya karşı, maalesef değişik önyargılar oluşmuş durumda. Unutmamalıyız ki aşı, koronavirüsle mücadelede elimizdeki en önemli silahtır. Özellikle 18-35 yaş arası kitlenin, aşılanma konusunda teşvik edilmesine yönelik İl Sağlık Müdürlüğümüzle çalışmalar yapıyoruz. Hatta bu konuda aşılananlara teşvik amaçlı Sağlık Müdürlüğümüz aracılığı ile birtakım desteklerde bulunduk. Sağlığımız, ekonomimiz, geleceğimiz için herkes bu konuya hassasiyet göstermeli. Lütfen aşılarımızı olalım. Bu beladan kurtulmamızın başka çaresi yok. Türkiye ekonomisi bir kapanmayı daha kaldıramaz” dedi.

EN AZ 30 TL

Başkan Altuğ, “Sakarya ekonomisi için önemli bir tarım girdisi olan fındık sezonu başlıyor.  Hepimiz hükümetin açıklayacağı fındık fiyat tarifesini bekliyoruz. Sakarya’nın rekoltesi geçen yıla oranla gayet iyi. Bu sezon için fındığın taban fiyatının en az 30 lira olması, üreticinin rahatlaması ve çiftçinin beklentilerini karşılaması anlamında önemli olacaktır. Bu taleplerin hükümetimiz tarafından dikkate alınacağına inanıyorum” dedi.

MOBİLYA SEKTÖRÜ

Başkan Altuğ, “Geçtiğimiz aylarda hem meclis üyelerimizin, hem de bizim sıklıkla dile getirdiğimiz ham madde sıkıntısı konusunda taleplerimiz karşılık buldu. Ticaret Bakanlığı mobilya sektörünü rahatlatacak bir düzenleme yaptı. Sunta, mdf ve yonga levha gibi ahşap hammaddeler, ‘ihracı kayda bağlı mallar” listesine dahil edildi; kanun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Benzer bir uygulamayı demir ve çimento gibi hammadde sıkıntısı yaşanan diğer sektörlerde de bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

MÜLTECİ SORUNU

“Dünyada çatışma ve şiddet olaylarının artmasına bağlı olarak göç eden ve sığınma arayan insan sayısında artış görülmektedir” diyen Altuğ, “Türkiye bu durumdan dünyada en fazla olumsuz etkilenen ülkedir. Ülkemize yönelen göçmen ve sığınmacı sayısı da her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde son birkaç yıldır bir mülteci gündemi var. İlimizde; geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı; 15 bin 663, ikamet izni alanların sayısı; 13 bin 688. Diğer kategoride olanlar; 10 bin olmak üzere toplam; 39 bin 351 mülteci yaşamaktadır. SATSO olarak; ülkelerinde yaşanan savaş ve çeşitli nedenlerden dolayı ilimizde misafir ettiğimiz insanların Sakarya’daki durumunu değerlendirerek; eğitim, istihdam, sosyal yaşam ve kültürel adaptasyon gibi konuların ele alındığı çalıştaylar düzenledik.  Mülteci sorununun ilimizde krizden fırsata çevrilmesini, en azından düzenli bir sosyal hayat oluşturulmasını hedefledik. Biz ülke olarak bu halklara kapılarımızı açmakla kalmadık, ülkelerine destek de verdik. Var olan mültecilerin yanısıra; bölgelerinde sorun yaşayan milletlerden de ülkemize, ilimize yeni göç haberlerini almaya başladık. Bu sorun bir an önce çözülmelidir. Gelecek adına hem kültürel, hem demografik anlamda maalesef sağlıklı bir ilerleme görülemiyor” dedi.

KENDİ ÜLKENİZDE YABANCI HİSSEDİYORSUNUZ

SATSO 15.Meslek Komitesi (Sağlık, Temizlik Ve Kozmetik Ürünleri Ticareti Sektörü) Üyesi Ercan Başnuh, “Yerel medyada Afganlar Sakarya’ya geldi haberleri sonrası bu insanlar akşam ne yediler nerede kaldıkları nasıl bir hayat planladılar halkın tedirginliği var. Sakarya’da sokakta yürürken sağınızda Suriyeli solunuzda Afganlı konuşuyor. Siz kendi ülkenizde kendinizi yabancı hissediyorsunuz” diye konuştu.

YETKİLİLERİMİZ KAPILARI KONTROL ETSİN

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “İlimizde 318 bin insanımız aşı hakkı olmasına rağmen ası olmamış. Göç işi insanlığı geçmiş misafirliğide geçmiş. Yarın öbür gün biz azınlığa düşmeyelim. Yetkililerimiz kapıları kontrol etsin lütfen” şeklinde konuştu.

İNSANLAR BORCU BORÇLA KAPATIYOR

Meclis Üyesi Nihat Çinoğlu,” Bilim ve teknolojisinin artık yeniliklere gitmesi gerekiyor. Birileri üretiyor ne gerek var diyerek kendimizi aldatmamalıyız. Gerçekleri sessizliğe boğarsak kimseye faydası olmaz. Ülkemizde gündem çok çabuk değişiyor. Ben bir konuya değinmek istiyorum ülkemizin mali serveti 1 buçuk trilyon dolar bu servete sahip olan sadece yüzde biri Türkiye’nin yüzde 30’u ekside yani varlığını yoğunu satsa borcunu ödeyemez. Ülkede insanlar borçlarını ödemek için tekrar kredi alıyor borcu borçla kapatıyor. Hal böyleyken milyoner sayıları da artıyor ama ben bunu anlayamıyorum nasıl oluyor. Ülkemizde konut satışları arttı ama konut alan kişi sayısı artmadı. 6 ay içinde satılan konut 20 bin Suriye Afgan Rusyalılara. Bu benim ağrıma gidiyor vatandaşlık veriyoruz artı bir devlet büyüğü de bunlar olmasa ekonomimiz çöker diyor” ifadesini kullandı.

SANAYİ ARSASININ ÜRETİLMEMESİ ÜLKENİN GELİŞİMİNE ENGEL

Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Küçük ve orta ölçekle işletmelerin arsaları bir türlü büyütülemedi. Sanayiden buraya gelene kadar ıstırap çekiyorum trafikle uğraşırken önümüzdeki 10 seneyi 20 seneyi planlamak zor mu şehrin 5-10 kilometre uzağındaki tasarlamak. Ben dört yola gelmek zorunda mıyım? Sanayi arsasının üretilmemesi ülkenin gelişimine engeldir. Organizelerle bu iş bitmiyor” dedi.

 

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]