AGDAŞ uyardı: Baca ve cihaz kontrollerinizi unutmayın!

AGDAŞ, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte emniyetli doğal gaz kullanımı için kombi, şofben ve soba gibi yakıcı cihazların ve bacaların yıllık bakımlarının yaptırılması konusunda hayati uyarılarda bulundu.

AGDAŞ Ticari Hizmetler Müdürü Faruk GÜRPINAR konuyla ilgili: “Şehrimizde 2006 yılından önce yapılmış olan ve hâlâ tuğla baca olan tesisatlar mevcut ve bu abonelerimiz büyük risk altında. Hep söylediğimizi uyarıyı tekrarlamak istiyorum: Tuğla baca ile doğal gaz kullanan abonelerimiz bir an önce bacalarını çelik baca olarak tadil etmeli ya da hermetik cihaz kullanmalılar. Ayrıca abonelerimiz baca sensörlerine kesinlikle müdahale etmemeliler. Bunların yanı sıra gerek kombilerin, gerekse baca sensörlerinin yıllık bakımlarını da mutlaka yaptırmalılar.” dedi. Çelik baca kullanan abonelerin de mutlaka yıllık baca kontrollerini sertifikalı baca temizleme şirketlerine yaptırmaları gerektiğine vurgu yapan Faruk GÜRPINAR, karbonmonoksit salınımlarının yaratacağı tehlikeler için doğal gaz kullanıcılarının daha dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini belirtti.

Doğal Gaz Tesisatına İzinsiz Müdahale Can Kaybına Neden Olabilir

Doğal gaz tesisatlarına yapılacak izinsiz müdahalelerin can kaybına neden olabileceğini belirten Faruk GÜRPINAR sözlerine “Abonelerimiz AGDAŞ’ın bilgisi ve onayı olmaksızın tesisatlarına cihaz eklememeli ve tesisat güzergâhını değiştirmemeliler. Tesisatta yapılacak herhangi bir değişiklik ya da cihaz ekleme/yer değiştirme işlemlerinde mutlaka AGDAŞ’tan kontrol randevusu alınmalı ve tesisat tadilatları mutlaka sertifikalı iç tesisat firmalarına yaptırılmalıdır. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Bursa’da yaşanan üzücü olayda, doğal gaz dağıtım şirketine haber vermeden tesisatına kaçak cihaz ekleyen bir kullanıcı 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu üzücü olay bize konunun ciddiyetinin hangi boyutlarda olduğunu göstermektedir.” şeklinde devam etti.

Menfezler Asla Kapatılmamalıdır!

Doğal gaz kullanıcılarının en sık yaptığı hatanın havalandırma menfezlerini ısrarla kapatmaları olduğunu belirten AGDAŞ, doğal gazın havadan daha hafif ve kuru bir gaz olduğunu, salınım akabinde havaya yükseldiğini ve menfezlerden dışarıya çıktığını, menfezlerin kapalı olması durumunda ise doğal gazın içerde birikerek büyük bir tehlike oluşturabileceği konusunda abonelerini uyardı.

Açık Mahallerin Onay Sonrasında Kapatılması Tehlikelidir Hermetik kombi kullanmayan aboneler mutlaka çelik baca tercih etmelidir. Hermetik kombi kullananlar ise kombi bacalarını mutlaka balkon sınırlarının dışına kadar uzatmaları gerekmektedir. AGDAŞ’ın ilk kontrolünden geçen tesisat sahipleri yaşadıkları mahallere yaptıkları tadilatlarla daha önce açık olan mahallerini kapalı hale getirmektedirler. Bu olay cihaz bacalarının ve menfezlerin kapalı alanda kalmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla baca ve menfezlerin kapalı alanda kalması yaşanması istenmeyecek olaylara sebep olabileceğinden, abonelerin can ve mal güvenliği için bu hususta bilinçli davranmaları gerektiğine vurgu yapıldı.

* Acil durumlarda yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bilgi için: AGDAŞ Çağrı Merkezi 444 54 99

* Evinizde ya da işyerinizde doğal gaz kokusu algıladığınızda Doğal Gaz Acil 187 hattını aramayı unutmayınız.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]