Ağaçlar Şubat ayında çiçek açtı

Yurdun bir kesiminde soğuk havaların etkili olmasına rağmen sıcak havaların etkisini arttırdığı Sakarya’da ağaçlar çiçek açtı.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 10-15 derece üzerinde seyrettiği son günlerde, soğuk kış günleri yerini güneşli havaya bıraktı. Sakarya’da yalancı bahara aldanan ağaçlar çiçek açarak beyaza büründü. Ağaçların çiçek açmasının bir sebebinin de küresel ısınma olduğunu söyleyen Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, “Aşağı yukarı 40-50 yılın en sıcak Şubat ayını yaşadık. Sıcaklık 28 dereceye falan çıktı. Birkaç gün soğuk oldu ama havalar gene ısınacak. Tabi çiçeklerimiz erken çiçek açtı. Erikler uyanmaya başladı çiçek açtı. Kirazlar, bademler bunlar da çiçek açmak üzereler bir kısmı da açtı. Bu pek hayırlı bir şey değil. Niye 23 Nisan’a kadar son don olaylarımız var istatistik olarak. Geçen sene 23 Nisan’da don oldu. Çiçek açmış bir çok ağacımız erikler de dahil olmak üzere hiç ürün alamadı. Küresel ısınma bunların sebeplerinden bir tanesidir. Mevsimler gittikçe değişmeye başladı ama don olayları bizi çok düşündürüyor” ifadelerini kullandı.

"Vatandaşın tedbir alması lazım"

Bu tür olaylarda vatandaşın kısa sürede tedbir almasını da söyleyen Başkan Hamdi Şenoğlu, “Vatandaşımızın tedbir alması lazım. Ticari yapanlar tarımsal sigortalarını yaptıracaklar. Hiç değilse don olaylarına karşı ağaçlarını sigortalamış olacaklar. Her ağacın, her meyvenin sigortalanma günü bellidir. Biz kendilerine bildirdik. Bunu dikkatle inceleyip sigortalarını yaptırsınlar artı kendileri ellerinden geldiği kadar tedbir almaya çalışsınlar. Ticari anlamda yapan arkadaşlarımız sisleme sistemi, hava akımı sistemi kurabilirler. Çukurlara veya varillere ot, saman gibi sisleme yapabilirler. Mikrobiyal koruyucu antifrizler çıktı. Tomurcukların biraz daha geç açmasını sağlıyor. Bu şekilde meyvecilerimiz tedbir alması gerekiyor” diye konuştu.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]