Adapazarı Şeker Fabrikası, arıtma tesisini hizmete soktu

 Adapazarı Şeker Fabrikasına kurulan arıtma tesisi düzenlenen törenle hizmete girdi. Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz, “Nasip olursa 61 bin tonluk şeker üretmeyi, 20 bin tonluk melas üretmeyi, 120 bin ton civarında yaş küspe üretmeyi planlıyoruz” dedi. 

Adapazarı Şeker Fabrikasına 20 milyon lira yatırımla kurulan yeni arıtma tesisi hizmete girdi. Şeker fabrikasında düzenlenen açılış törenine Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Adapazarı Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, Yıldız Holding Global Hukuk Başkanı İbrahim Taşkın, Yıldız Holding Genel Müdürü Hüseyin Avni Metinkale, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz yaptığı konuşmada, “Bu ileri atık su arıtma tesisi ile beraber bu yıl başladığımız şeker üretim kampanyası hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek istiyorum. Adapazarı, Eskişehir, Afyon ve Konya'da toplam bin 837 çiftçimiz ile 78 bin dekarda pancar ekimi gerçekleştireceğiz. Nasip olursa 61 bin tonluk şeker üretmeyi, 20 bin tonluk melas üretmeyi, 120 bin ton civarında yaş küspe üretmeyi planlıyoruz. Bizler Adapazarı Şeker ailesi olarak sizleri sofranızda, çayınızda, kahvenizde, hayatınızın her köşesinde hayatınızı tatlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda maya sektörünün temel girdisi olan melası da üreterek ekonomik döngünün içerisinde önemli bir yapı taşı oluyoruz. Bununla beraber kalmayıp hayvancılık sektörüne 120 bin tonluk yaş küspe tedariğini sağlayarak bu sektörün de yaşanması ve yaşatılabilmesi için de önemli yer alıyoruz. Bütün bu çalışmalar taşeron dahil 550 kişilik Adapazarı Şeker ailesi ve takımıyla yapılmaktadır" dedi.

“Buhar üretiminde kullanacağız”
Tesis hakkında bilgi veren Çapraz, "Tesisimiz iki ayrı yapıdan oluşmaktadır. Bu yapının ana gövdesi oksijenli ve oksijensiz ortamda arıtma yapacak şekilde dizayn edilen tesisimiz, SASKİ'nin kabul değerleri standartlarında atık su arıtmayı gerçekleştirecektir. Tesisimizden çıkan arıtma çamurunu anlaşmalı bertaraf tesislerinde imha edeceğiz. Pancar yıkamadan çıkan o değerli toprağı da belediyemizin gösterdiği alanlarda depolayacağız. Arıtma esnasında çıkan ve yaklaşık ekonomik değeri 1 buçuk milyon TL olan biyogazı doğalgaz kanallarımız ile beraber işleyerek tekrar tesisin ihtiyaç duyduğu buhar üretiminde kullanacağız. Bu ekonomik değer ifade eden doğal biyogazın tekrar prosese kullanılmasıyla aslında bir ekonomik olan değeri tekrar israf etmeden, tesisimizde inşallah kullanmış olacağız" diye konuştu.

“İki su arıtma tesisimiz inşa aşamasında”
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise yaptığı konuşmada, “Çevremiz açısından çok önemli bir tesisin açılış törenindeyiz. Özellikle SASKİ Genel Müdürlüğümüzü ilgilendirdiği boyutuyla bizim açımızdan geçtiğimiz seneden beri üzerinde durduğumuz ve yöneticiler ile çeşitli kademelerde istişare ettiğimiz bir tesis ortaya çıktı. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak geçtiğimiz 2 sene içerisinde bölgemizde var olan üç yeni arıtma tesisimize üç daha yenisini ekledik. Şuanda iki su arıtma tesisimiz inşa aşamasında. Hedefimiz şuanda Türkiye ortalamasının üzerine çıkmak. Aşağı yukarı şuanda Türkiye'de atık su arıtma bakımından ortalama yüzde 60-65 civarında bir rakam var. Biz şuanda yüzde 76'lardayız ama bu oranı yüzde 90'lara ulaştırabilme hedefindeyiz. Bu konuda çok ciddi yatırımlar yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda Şeker Fabrikamız faaliyete geçtiğinde özellikle çevre bakımından ortaya bazı sorunlar çıkmıştı. Yöneticiler ile bu durumu istişare ettik ve mevcut konvansiyel arıtma teknolojilerinin yeterli olmadığını, kesinlikle ileri düzeyde atık su arıtma tesisi yapılması gerektiğini kendilerine net olarak ifade ettik ve bu konuda mutabakata vardık. Geçtiğimiz sezon biter bitmez arkadaşlarımızla da istişare halinde ortaya güzel bir proje çıktı. Projenin her aşamasında arkadaşlarımızın da desteği ile bu gördüğünüz güzel tesis inşa edilmiş oldu. Çevre Bakanlığımızın belirlemiş olduğu standartlarda Şeker Fabrikasının üretmiş olduğu atık suyu arıtacak bir tesis yapılmış oldu. Tabi bu tesisin yapılmış olması yetmez. Bu tesisin standartlara uygun olarak işletilmesi de çok büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

“Koku almayacağınızı garanti ediyorum”
Yeni yapılan arıtma tesisi ile şehre yayılan kokunun kesileceğini belirten Arbiogaz Yüksek Mühendisi Celaleddin Gökçek, “Koku hassasiyetinizi çok iyi anlıyorum. Yüksek gerilimli atıklar bir yerlerde çürürse, bekletilirse kokar. Dolayısıyla bunu bekletmeden reaksiyona almak. Diğer şeker fabrikaları arazisi müsait. Şeker fabrikalarının yanlarında boş tarlalar var. Buralarda lagün dediğimiz büyük havuzlar açıyorlar. 3 ay çalışarak atığını oraya atıyor, arıtma tesisini 12 ay çalıştırarak yavaş yavaş işliyor. Bu arada koku yok. Burada yaptığımız büyüklükteki bir tesisin Türkiye’de örneği yok. Bu reaktörler tesisinde gaz oluşacak, bu gaz unsurlarını gidip kazan dairesinde yakılacak. Pancar kokusunu alırsınız, is kokusu alırsınız ama başka bir koku almayacağınızı garanti ediyorum” ifadelerini kullandı. 

"Şeker fabrikaları özel sektöre devredildi"
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptığı konuşmada, "Şeker fabrikaları bulundukları yerde kronik sorundur. Sürekli bize şikayet gelir. Çevre kirletiyor, balık ölümlerine yol açıyor, koku yapıyor diye. Bizden müdahale etmemizi isterler. Buna karşılık binlerce çiftçi ailesi ve onların ürettikleri pancar gidecek. Hep ikilemde kalırız. Bu kronik sorun böyle devam ediyor. Çevre konusunda hassasiyet arttıkça baskı da üzerimizde artar. İşsizliğin yoğun olduğu, devletten başka hiçbir sermayenin bulunmadığı aşamalarda devlet eliyle oluşturulan sanayi kuruluşlarının zaman geçmekle teknolojisi geriledi. Politik nedenlerle gereğinden fazla istihdam deposu haline geldiğinden devlet sırtında büyük bir kambur oldu. Çok iyi bir kararlılık ve azimle buralar özel sektöre devredildi. Burada güzel bir tesis var, binlerce insan çalışmış bir kuruluş. Böyle bir kuruluşun arıtma tesisini açmaktan gayet mutluluyuz. Hayırlı uğurlu olsun inşallah" dedi.

Program kurdele kesimi sonrası sona erdi.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]