9 çeşit kahvaltı tabağı hazırlayan makina tasarladı

Sakarya\'da bir makine mühendisi, ultraviyole ile sterilize edilmiş tabldotlara 9 çeşit hazır kahvaltı dolum ve paketleme yapabilecek makine tasarladı.

TÜBİTAK tarafından yürütülen ‘Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması’na da katılan tasarım için patent başvurusunda bulunuldu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makine Mühendisliği Bölümü\'nden mezun olan Burhan Çetinkaya, TÜBİTAK yarışmasına katılmak için kahvaltı dolum, paketleme ve sterilizasyon işlemlerini bir arada yapan makine tasarladı. Makinenin hazır yemek dolum ve paketleme sektöründen, taşımacılık ve hava yolu şirketlerine kadar pek çok alanda kullanılabileceğini kaydeden Çetinkaya, makinenin TÜBİTAK sergisinde jüriden ilgi gördüğünü ifade etti. Yeterli ödenek bulunduğunda makinenin üretimine geçileceğini kaydeden Çetinkaya, makinenin 1 yılda kendini amorti edebileceğini belirtti.

Raf ömrünü 3 -4 kat uzatacak

Çetinkaya, makine hakkında şunları söyledi: "Makine öncelikle tabldot kapları sterilize ediyor ve sonraki aşamada bal, reçel, tereyağı, çikolata gibi akışkanların dolumunu gerçekleştiriyor. Daha sonra siyah ve yeşil zeytinin dolumu gerçekleşiyor, beyaz ve kaşar peynirin dolumu ise operatörler tarafından yapılıyor. Paketleme makinesinde MAP yöntemiyle paketlenerek 9 çeşit hazır kahvaltı tabağı olarak satışa hazır hale getiriliyor. Üretilen ürünler ise kahvaltı olarak evlerimizden üniversite ve kreşlere kadar her yere satılabilecek. Yurt dışı pazar payı olarak çok yüksek ürünler elde edilecek ve kolayca satılabilecek."

Patent başvurusunda bulunduğu makinenin ürünlerin raf ömrünü 3 -4 kat uzattığını ifade eden Çetinkaya, otomasyon sayesinde üretimin 3 kat daha hızlı yapılabileceğini sözlerine ekledi.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
1aadccf10fa69fba6f7a5f3f6eb8d7d0@