3 kişinin ölümüne neden olan o yaya için emsal karar

Sakarya'da yola atlayıp kaza yaptırdığı araçta 3 kişinin ölümüne sebep olan alkollü yayaya verilen 6 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Cezası kesinleşen sanık, cezaevine konuldu. Yargıtay, daha önce İstanbul'da ki benzer bir olayda, kazaya alkollü yaya neden olsa da sadece sürücülere kamu davası açılabileceğine hükmederek, yerel mahkemenin yayaya verdiği "taksirle ölüme sebebiyetten mahkûmiyet" kararını bozmuştu. Akyazı davasında verilen karar, bundan sonra benzer davalar için emsal niteliğinde olacak.

Kaza, 20 Ağustos 2012'de Akyazı ilçesi D-140 karayolunda meydana geldi. Yakınlarıyla tatil için Kuzuluk'a gelen Yücel Koç, kullandığı panelvanla karayolunda giderken alkollü olduğu öne sürülen H.B.T. (25) aniden yola çıktı. Koç, yayaya çarpmamak için direksiyonu kırdı. Kontrolden çıkan araç, Hasan B.T.'ye çarptıktan sonra şarampole düşerek menfeze vurdu. Kazada araçta bulunan Seda Koç (27), Aysel Koç (48) ve Fatma Zehra Koç (1) öldü. Yaya H.B.T., sürücü Koç ile Yasemin, Emine ve Selim Koç yaralandı. H.B.T'nin yapılan muayenesinde 65 promil alkollü olduğu belirlendi. Kaza sonrası yapılan soruşturmada alkollü şekilde yola çıkan H.B.T'nin asli kusurlu olduğu belirtildi. Alkollü yaya hakkında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla dava açıldı.

Sürücü:Aniden yola çıktı

Kazada annesini, ablasını ve 1,5 yaşındaki kızını kaybeden sürücü Koç, mahkemedeki savunmasında, kazaya yola çıkan alkollü yayanın neden olduğunu belirterek; "Gece saatleriydi. Uzun farlarımı açmıştım. Yolun sol tarafında yürüyen birini fark ettim. Normal bir insan gibi gitmiyordu. Uyuşturucu veya alkol almış gibi yürüyordu. Yavaşladım. Aniden yola çıktı. Çarpmamak için sola kırdım. Bu sırada kendini araca doğru attı. Aracımın arka çamurluğu ona çarptı. Araç şarampole uçtu. Menfeze çarptık." şeklinde ifade vermişti.

Sanık: Alkollüydüm

Talimatla ifadesi alınan sanık H.B.T. ise kaza sırasında alkollü olduğunu kabul ederek, şunları kaydetmişti; "Ben yol kenarında yaya olarak gidiyordum. Alkollüydüm. Alkolden dolayı yere düştüm ve tekrar kalktım. Alkollü olduğumdan dolayı düşüyordum. Bu sırada olay meydana geldi. Aracın bana arkadan mı yoksa önden mi gelip vurduğunu hatırlamıyorum. Şu an sağ bacağımı kullanamıyorum."

Adli Tıp:Alkollü yaya asli kusurlu

Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi ise kazayla ilgili raporunda, alkollü olan sanığın ilk geçiş hakkını gelmekte olan mağdur idaresindeki araca vermeden yolun karşısına geçmeye teşebbüste bulunarak kazaya sebebiyet verdiği ve bu nedenle asli kusurlu olduğu belirtilmişti. Mağdur Koç'un ise alt düzeyde tali kusurlu olduğu ifade edilmişti.

Yargıtay itirazı reddetti

İki yıl önce davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık H.B.T.'yi 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Tutuksuz yargılanan sanık, hapis cezasını temyiz etmişti. Temyiz başvurusuna bakan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanığın eksik inceleme yapıldığı yönündeki itirazlarını reddederek yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla onadı.

Mualif üye: Yayalar trafik kazasında sanık olarak gösterilemez

Bir üye, trafik kazasında yayaların sanık olarak gösterilemeyeceğini kaydederek oy çokluğuyla alınan karara muhalefet şerhi koyarak; "Yayanın meydana getirdiği maddi ve manevi zararı tazmin etmesi amacının gerçekleşmesine yardımcı olmanın da onun sanık olarak değil, tazminat davasının davalısı olarak yargılanmasıdır" düşüncesiyle oy çokluğuyla alınan onama yönündeki görüşlere katılmadığını kaydetti. 

Kararın kesinleşmesinin ardından üç kişinin ölümüne neden olan yaya H.B.T., cezaevine konuldu. 

Daha önce 'yayalara dava açılamaz' kararı verilmişti

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2004 yılında İstanbul'da yaşanan benzer bir kazayla ilgili daha önceki kararında kazaya alkollü yaya neden olsa da sadece sürücülere kamu davası açılabileceğine hükmetmişti. Söz konusu olayda, Aziz K., eşi Dilek K., ile araçlarında seyir halindeyken üst geçitten geçmek yerine orta refüj aralığından yola çıkan alkollü yaya Haydar C.'ye çarpmamak için frene basınca araç kontrolden çıkmış. Sağ yan orta refüj aralığındaki elektrik direğine çarpan aracın sürücüsü Aziz K., hayatını kaybetmiş, eşi Dilek K. ise ağır yaralanmıştı. Kaza sonrasında alkollü yaya hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme, olay mahalline 50 metre uzaklıktaki üst geçitten geçmek yerine yola atlayan alkollü yaya "ölüme sebebiyet vermek" suçundan mahkum etmişti. Temyize bakan yüksek mahkeme, kazaya alkollü yaya neden olsa da sadece sürücülere kamu davası açılabileceğine hükmederek, yerel mahkemenin yayaya verdiği "taksirle ölüme sebebiyetten mahkumiyet" kararını bozmuştu. 

Akyazı davası emsal olacak

Aynı dairenin Akyazı davasıyla ilgili aldığı son karar bundan sonraki benzer davalar için emsal teşkil edecek. 
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]