2000 Hasarlı Konut 9 Gün İçinde Onarılmazsa Yıkılacak

Sakarya'da 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde orta derecede hasar gören ve 10 yıldır onarılmayan 2 bin konutun onarım süresi 31 Aralık 2009 tarihinde sone erecek.

Kanuna göre konutlar 9 gün içerisinde onarılmazsa ağır hasarlıya çevrilip yıkılması gerekecek.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca, Sakarya'da orta hasarlı binaların ruhsat ve projelendirme işlemlerinin tamamlanması için verilen süre yıl sonu itibariyle doluyor. Tanınan sürenin bitimine sadece 9 gün kaldı. Orta hasarlı binalar 9 gün içerisinde onarılmaz ve yeni bir süre uzatımına gidilmezse konutlar ağır hasarlı durumuna çevrilip yıkılacak. Yıkım masrafı da konut sahibinden alınacak.

Orta hasarlı binalar sıva ve boya ile hasarı kapatılarak genelde şehir dışından gelen üniversite öğrencileri ile yine başka şehirlerden depremi yaşamamış ailelere kiralanıyor. Uzmanlar bu yapılara 'beton tabutluk' gözüyle bakıyor. Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, artık süre uzatımının yapılmaması gerektiğini belirterek, "Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın da artık yeni bir süre uzatımı yapmayacağı kanaati taşıyoruz." dedi.

Hüsnü Gürpınar, depremden sonra hasarlı binaların boşaltıldığını ifade ederek, bu binalarda yasak olmasına rağmen iskân edilmesine göz yumulmasının büyük hata olduğunu söyledi.

Bu sebeple binaların onarımının gerçekleşemediğini dile getiren Gürpınar "10 yıldır sürekli süre uzatılması doğru değil. İlk 5 yıl makul görülebilirdi. Ancak bu yapılmadı ve 10 yıldır sürekli süre uzatıldı. Ayrıca bu binalarda 7269 Sayılı Afet Kanunu'na göre oturulması yasaktı. Ancak yetkililer iskan edilmesine göz yumuldu. Bu büyük bir hata idi. Bu sebeple binaların onarımı yapılmadı." diye konuştu.

KONUT SAHİPLERİ OTURMUYOR KİRAYA VERİYOR

Yaptıkları araştırmaya göre hasarlı konutların yüzde 95'inde konut sahiplerinin oturmadığını ve hasarlı konutlarını kiraya verildiğini belirlediklerini kaydeden Gürpınar, şöyle konuştu: "Hasarlı binaların hasar yerleri sıva ve boya ile kapatılarak depremi yaşamamış şehir dışından gelen insanlara kiralandı. Konut sahipleri kiradan ciddi kazançla elde diyor. Nasıl olsa olarım süresi de devamlı uzatılıyor. Konut sahibi neden 10-15 bin TL verip konutunu güçlendirsin ki. Nasıl olsa kendisi de oturmuyor. Ne yazık ki bu zihniyet hâkim. Ancak olası bir depremde çok büyük acılar yaşanabilir. Sonradan pişmanlık fayda vermez. Hasarlı konutlarda oturulmasına izin verenler de bunun hesabını vermek zorunda kalırlar."

Hasarlı konutlara süresinin uzatıldıkça yeni depremin yaklaştığını vurgulayan Gürpınar, sadece orta hasarlı konutların değil, çok katlı hasarsız yapılarında büyük risk taşıdığını belirterek, çok katlı yapılar da mevcut yönetmeliğe göre güçlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekti. Gürpınar, bunun için konut sahiplerinin bilinçlendirilmesi ve uzun vadeli güçlendirme kredilerinin verilmesinin bir çözüm olabileceğini sözlerine ekledi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]