179 dekar alan üretim üssü haline dönüştü

Yanık Fidan Üretim ve Teşhir Merkezi’nin tanıtımı yapıldı. Başkan Yüce, “179 dekarlık bu alanı üretim üssü haline dönüştürdük. Eğer elimizdeki ekolojik avantajları kullanabilirsek güçlü bir üretim şehri olabiliriz. 40 çeşitten oluşan 12 bin saksılı ağaç, 60 çeşitli 50 bin çalı grubuna sahibiz. Vatandaş burada her çeşit bitkiyi bulabilecek” dedi. Yanık’ta Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan devralınan bu merkez peyzaj ve süs bitkiciliği sektörüne yeni soluk kazandıracak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan devraldığı Yanık Fidan Üretim ve Teşhir Merkezi’nin tanıtımı gerçekleştirilen törenle yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla kurulan Fidan A.Ş bünyesinde hizmet sunan üretim merkezinin altyapı ve üstyapısı yenilendi, 179 dekar alana sahip merkez üretim üssü haline dönüştü.

Geniş katılım

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin ev sahipliği yaptığı programa Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Erenler Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Ferizli Belediye Başkanı İsmail Gündoğdu, Karapürçek Belediye Başkanı Orhan  Yıldırım, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, AK Parti Sapanca İlçe Başkanı Yunus Gümüşel ve teşkilat üyeleri, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar, basın mensupları ve davetliler yer aldı.

Mimari değişimde peyzaj anlayışı

Büyükşehir Belediyesi olarak hayatın her alanına dokunan hizmetler gerçekleştirdiklerini, şehrin sahip olduğu avantajları tespit ettiklerini ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Günümüz dünyasında teknolojik gelimeler çok hızlı ilerliyor. Bu durumla birlikte kentler bu değişime ayak uydurmak için gelişiyor ve değişiyor. Şehirlerin de mimari anlayışında peyzaj önemli bir yer tutuyor. Dünyada süs bitkisi üretim alanları incelendiğinde başta Çin ve ABD olmak üzere İtalya, Almanya, İspanya, Hollanda ve Fransa üretim de ilk sıralarda yer alıyor. Ülkemizde yapılan üretim ise Hollanda’nın üretiminin 4’te 1’i kadarlık bir üretime tekabül ediyor” dedi.

İthalat azaldı, ihracatta ivme kazanacağız

Dünyada süs bitkisi talebinin hızla arttığına konuşmasında yer veren Başkan Yüce, “Avrupa ülkeleri de artık bu talebi karşılayamıyor. Ülkemizde süs bitkisi yetiştiriciliği eskiye göre bir ivme kazansa da belli başlı sorunlar nedeniyle istenilen bir noktaya gelinemedi. Ülkemizin süs bitkisi yetiştiriciliğinde liderliğe oynayan Sakarya olarak bu problemlerin farkındayız. Çok şükür süs bitkisi ithalatımız günden güne azalıyor. Ancak ihracatımızı henüz maalesef istenilen seviyeye getiremedik. Özellikle dış mekân süs bitkisi üretimi geliştirilip desteklendiği takdirde biz çok rahat bir şekilde Avrupa ve Türki cumhuriyetlere ihracat yapabiliriz” diye konuştu.

Ülkemizde ciddi bir üretim sahası var

Avrupa’dan talebi karşılayamayan firmaların Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Yüce, “Bu anlamda Türkiye çok ciddi bir üretim yapabilir. Çünkü yetişmiş personel ve teknik ekipmanları var. Sakarya gibi ekolojisi çok uygun bir üretim sahamız var. Dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği üretimi konusunda, teknik altyapısı yeterli şirketlerimiz var. Bu avantaj ile kooperatiflerimiz ve üreticilerimiz ile dayanışma halinde, Avrupa standartlarında, kaliteden ödün vermeden, planlı üretim yaparak, ihracatımızı katlayarak artırabiliriz.  Biz eğer elimizdeki bu ekolojik avantajları ve teknik avantajları kullanabilirsek hatta kooperatiflerimiz eliyle ciddi bir organizasyon kurabilirsek güçlü bir üretim şehri olabiliriz” diye konuştu.

179 dekar alanı üretim üssü haline dönüştürdük

Başkan Yüce, “Büyükşehir Belediyesi olarak, tüm dünyada yeni peyzaj uygulamalarındaki ihtiyacı gördük ve bu ihtiyacı gidermeye talip olduk. Üretimde ve kalitede sürekliliğin sağlanması adına, ürettiğimiz ürünlerin tüketiciler tarafından incelenebilmesi ve değerlendirilmesi için Sapanca Yanık’ta bir konsinye satış merkezi kurduk. Toplam 179 dekar olan alanımız mevcut. Bunun 23 dekarlık bölümünü teşhir alanı olarak kullanıyoruz. Bu alanda 40 çeşitten oluşan 12 bin adet saksılı ağaç ve 60 çeşitten oluşan 50 bin adet çalı grubu bitki teşhir etme kapasitesine sahibiz. Tüketiciler burada yapraklı ağaçları, ibreli bitkileri ve çalı grubu bitkileri yerinde görebilecek ve ihtiyaçlarına yönelik alımlar gerçekleştirebilecekler” dedi.

Fidan Satış Merkezi hizmette

Yanık’ta 720 metrekarelik Bahçem Fidan Satış Merkezini de hizmete aldıklarını belirterek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Burada hemşerilerimiz perakende alışveriş yapabilecekler, uygulama alanlarında bitki üzerinde çalışabilecekler, arzu ettikleri şekilde aranjman çalışmaları yapabilecekler. Sera alanımız tamamlandığında ise; yüzde 90 başarıyla 2 buçuk milyon fide yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu vesileyle Sapanca Yanık’ta kurduğumuz bu Fidan Teşhir Merkezinin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.”

“Başkan Ekrem Yüce’ye teşekkürler”

Sakarya Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şamil Tantaoğlu ise, “Sektörümüze değer katan, katkı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye teşekkür ediyorum. İnşallah üreticilerimizle birlikte sektörümüzün gelişimi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Söz alan Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen açılan alanın sektör için önemine değinerek, “Burası Büyükşehir Belediyemizle birlikte çok önemli bir alana dönüştü. Bu merkez dolu-dolu bir özellik kazanmış. Sapanca’mız dış mekân süs bitkiciliğinde özel bir konumda. İnşallah daha iyi noktalara ulaşacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye ilçemize sunduğu hizmetler dolayısıyla şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
 

1 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]