Ziraat odasından fındık üreticilerine uyarı

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, fındık üreticilerini uyararak fındığın değerinin düşmemesi için yaşken toplanmaması ve ihtiyaçtan fazlasının pazara çıkarılmamasını tavsiye etti.

Batı Karadeniz’in önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındıkta hasat toplama öncesi hazırlıklar tamamlandı. Önümüzdeki günlerde başlayacak hasat için fındık bahçeleri otlardan temizlendi. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, hasat öncesi fındık üreticilerini uyardı. Şenoğlu, yaptığı açıklamada fındığın Doğu Karadeniz’e nazaran Batı Karadeniz’de biraz geç toplandığını belirtti.

“PARA EDİYOR DİYE FINDIĞI YAŞ TOPLAMAYIN”

Fındığın ‘para ediyor’ diye iyice kurumasını beklemeden erken toplanması ve depolanmasının fındıkta alfatoksin oluşturacağına dikkat çeken Şenoğlu, küflenmiş fındığın ticari değerinin kalmayacağını vurguladı. Geçen yıl kurumadan fındık toplayan üreticilerin zarar gördüğünü dile getiren Şenoğlu, “Geçen yıl üreticilerimiz fındık ‘para yapıyor’ diye yaş topladılar. Bu sefer fındıkta bir çeşit küf olan alfatoksinler oluştu. Üretici bundan sarar gördü. Üreticilerimiz topladıkları fındığı iyi bir şekilde kurutup rutubetsiz bir yerde saklasınlar.” dedi.

Fındık üreticilerinin şu anda hasadı yaptıkları fındıktan ihtiyacı kadar satmalarını da tavsiye eden Şenoğlu, birden piyasaya sürülen bol fındığın fiyatı düşüreceğini belirtti. Şenoğlu ayrıca üreticilerin emanete fındık vermemelerini de sözlerine ekledi.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]