Zeki Toçoğlu: "Seçimlerin Favori Adayı Benim!"

Serdivan Belediye Başkanı ve AK Parti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeki Toçoğlu, “29 Mart yerel seçimlerinin en favori partisi AK Parti, en favori adayı ise benim” dedi.

Hür Fm’de Hülya Sürücü’nün hazırlayıp sunduğu Detay Programı’na konuk olan Toçoğlu, “Kimseyle değil, kendimle yarışıyorum” şeklinde konuştu.

Zeki Toçoğlu Detay Programında hem kendisiyle ilgili ortaya atılan iddialara yanıt verdi, hem de düşündüğü hizmet ve projeleri anlattı.

Hazırlığımı Serdivan için Yapmıştım

Hülya Sürücü’nün, “Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığınız size sürpriz oldu mu?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Zeki Toçoğlu, “Doğrusu halkımız için sürpriz oldu, çünkü gelişmeler halkın gözünün önünde böyle cereyan etti. Ancak biz partimiz adına siyaset yapan insanlarız. AK Parti’den 10 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Ben 'AK Parti'den büyükşehir belediye başkanlığını istemiyorum' demedim. Aziz Duran aday ise, benim aday olmam uygun olmaz demiştim, Duran’ın adaylığı gerçekleşmeyince benim adaylığım gündeme geldi. Aslında sürpriz de sayılır, sürpriz olmadı da denebilir. Son günlerde beklediğimiz bir şeydi, daha öncesini sorarsanız, hazırlıklarımızı Serdivan için yapmıştık.” şeklinde konuştu.

Enver Toçoğlu Bana Danışmadı

MHP Büyükşehir belediye başkan adayı Enver Toçoğlu’nun adaylığını açıklamadan önce kendisine danıştığına dair iddiaları yalanlayan Zeki Toçoğlu, “Enver Toçoğlu aday olurken benim fikrimi almadı, almasına da gerek yok, Enver Bey zaten bu süreçten önce de 3 sefer aday oldu. Ben görevdeyken adaylığını açıkladı. Tabi bunu biraz polemik konusu yapmaya çalışıyor, bu da hoş değil. Partim bana hangi görevi verirse kabul edeceğimi söylemiştim. Kaldı ki Enver Bey'in de kimsenin görüşünü almak gibi bir adeti yoktur. Benim görüşümü de almadı, alsaydı, ona 'Beni partim aday gösterirse adaylığı kabul ederim' derdim." dedi.

Serdivan Adaylığımı Desteklemesi Etik Olmaz

Başkan Toçoğlu, programda, Enver Toçoğlu’nun, “Zeki Toçoğlu Serdivan’dan aday gösterilseydi, onu desteklerdim” sözünün hatırlatılması üzerine ise, şunları söyledi:

Enver Toçoğlu’nun, bir başka partiden adayken, beni Serdivan’da bir başka partinin adayı olarak desteklemesi hem etik olmazdı, hem de partisine karşı bir ahlaki sorun çıkarmaz mıydı? Bunlar doğru şeyler değil, bunlar anlık verilen cevaplar. Enver Bey de böyle şeylere dikkat etmez. Ben zaten 10 yıldır belediye başkanıyım. Eğer sülale önemliyse, sülaleden birisi belediye başkanıyken, kendisi neden başka partilerden aday oluyor? Kaldı ki geçen dönemde Doğruyol’dan aday olmuştu,  Aziz Bey’in karşısına çıkmıştı. Kaybetti, biz de Aziz Duran’ı destekledik, Neden bunları polemik konusu yapıyor bunu da anlamış değilim”

Detay Programında, AK Parti’nin temayül yoklamalarını dikkate almadan aday tespiti yaptığına dair iddiaları yalanlayan Zeki Toçoğlu, şunları söyledi:



Enver Toçoğlu Aynaya Baksın

“Birincisi eğer siyasette ahlaktan, etikten bahsedeceksek, bunu ayrıca konuşalım. Ben Serdivan’dan aday adayıydım, bugün Serdivan’dan aday gösterilen kişi de büyükşehirden aday adayı olmuştu. Biz aynı partinin adaylarıyız. Biz AK Partiliyiz. Eğer siyasette etik aranacaksa Enver Bey'in aynaya bakması lazımdır. Geçen seçimde Doğruyol’dan, bu seçimde MHP’den, gelecek seçimlerde kimbilir hangi partiden aday olacağı belli değil. Bunları konuşmanın da bir anlamı yok.

Kaldı ki partimizin aday belirlerken ne Enver Bey'e, ne başkasına sormak gibi bir zorunluluğu yok. Partimizin kendi kriterleri var, bu kriterlerine göre adaylarını belirler. Biz MHP’ye neden bu adayı gösterdin, ya da göstermedin diye sormadık, sormamız da doğru olmaz zaten. Bunlar siyasi partilerin kendi özgür iradeleriyle belirledikleri işlerdir. Bunları siyasi malzeme yapmaya da gerek yok. Herkesin çizdiği politika var, Enver Bey'in de belirlediği politika ve çizgi var, yolu açık olsun, biz yolumuza bakıyoruz, partim beni hiçbir yere aday da göstermeyebilir, biz buna da saygılıyız. Partinin neferi olarak yine çalışırım. 

Partimizin Kriterleri Var

İkinci şık, bizim aday belirleme kriterlerimiz belli. Bizim partimiz teşkilat temayüllerine,  halkın teveccühlerine ve partimizin koyduğu kriterlere önem veriyor. Teşkilat temayülleri ve halkın teveccühleri tek başına yeterli değildir. Partimizin ilkeleri var, örneğin dürüstlük…Partimiz 3 maddeden bahseder…Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara karşı olmak…Çalışkan olmak…Halkla iletişimi iyi olmak gibi…Başbakanımızın söylediği bir laf var, “Biz halkımızın efendisi değil, hizmetkarıyız”…Bizim partimiz bunları yoğurarak adaylarını belirler. Dolayısıyla herkes bu kararlara saygı duymak zorundadır. Ben nasıl ki diğer partilerin adayları konusunda yorum yapmıyorsam, başkaları da bizim partimiz hakkında yapmamalı”.

Kendimle Yarışıyorum

Zeki Toçoğlu’nun, “Seçimler hangi partiler arasında geçer?” şeklindeki soruya yanıtı ise şöyle oldu:

“Biz işin bu tarafı ile çok alakalı değiliz. Biz kendimizle yarışıyoruz. Karşımızdaki rakiplerle ilgilenmiyoruz. Biz kendi kişiliğimizi ve yaptıklarımızı ortaya koyamazken, bir şey elde edemeyiz.

Bu seçimlerin favorisi AK Partidir, AK Parti'nin adayı da Zeki Toçoğlu olduğuna göre, bu seçimlerde en şanslı aday olarak kendimi görüyorum. Kimseyle değil, ben kendimle yarışıyorum…” 

İlk Önce Ulaşım Sorunu Çözülecek

Programda Sakarya için düşündüğü hizmet ve projelerden de bahseden Toçoğlu, bu projelerinin daha çok Sakarya’nın ulaşım sorununu gidermeye yönelik olduğunun altını çizdi.

Aziz Duran’ın icraatlarını da değerlendiren Toçoğlu, “Sakarya’nın deprem geçirdiğini unutmamak lazım…Sakarya’da bir çok şey yapıldı. Önemli eksikleri tamamlandı. Altyapı ve üstyapıda güzel şeyler yapıldı. Eksikler tabi ki var, eksikler olduğu için bu işe talibiz..15 yıl Sakarya’nın kayıp yılı demek doğru olmaz…İşimiz de eksikleri tamamlamak” dedi.

Erdoğan, Duran'ın Olgunluğunu Takdir Etti

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Sakarya mitinginde “Aziz Duran kendi isteğiyle aday olmak istemedi” şeklindeki sözünü de değerlendiren Zeki Toçoğlu, “Sayın Başbakanımızın bu sözü ile şunu kastettiğini düşünüyorum, biliyorsunuz Sayın Duran benim adaylığım açıklandığında güzel bir olgunluk gösterdi, “Partimin kararına saygı duyuyorum ve partinin belirlediği adayı destekliyorum” dedi, Sayın Başbakanımız da Sayın Duran’ın bu tavrını ön plana çıkarmak için bu cümleyi kullandı diye tahmin ediyorum” dedi.

“Sakarya’nın kendinden söz ettirecek projelere ihtiyacı var” diyen Toçoğlu, “Dörtyol ve sanayi bölgelerinin rehabilitasyonu düşüncemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Esnaflarla görüşüp kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya Nehri Projesini İlk Kez Açıkladı

AK Parti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeki Toçoğlu, Sakarya Nehri ile ilgili hayata geçirmeyi düşündüğü projeyi de ilk kez Hülya Sürücü ile Detay Programı’nda kamuoyuna açıkladı. Toçoğlu proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “Sakaryalıları Sakarya Nehri ile buluşturacağız. Maalesef yıllardır bu nehri yok etmek için çabalayıp durduk..Oysa ki nehir göz ardı ettiğimiz bir doğal güzellik... Atıklarımızı nehre salarak burayı adeta dışladık. Sakarya Köprüsü ile Güneşler Köprüsü arasında bir düzenleme yapıldı. 2030’a kadar uzanacak uzun vadeli bir projemiz ile Sakarya Nehri'ni iki taraflı değerlendirme düşüncemiz var. Bunun içinde golf sahaları, oteller, dinlenme alanları vs. olacak. En azından Rekreasyon Projesi ile o projeyi inşallah hayata geçireceğiz”.

Borçtan Korkan Aday Olmasın

Büyükşehir Belediyesi’nin borcuna ilişkin yöneltilen soruya yanıt veren Toçoğlu, “Borçtan korkan aday olmasın” dedi. Zeki Toçoğlu şunları söyledi:

“Biz borçlu olmaya alışkınız. Çünkü belediyeler borçsuz olmaz. Türkiye’nin her yerinde belediyeler borçludur. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin borcu varsa, bu borcu böyle bırakamayız. Biz bu işlere şerbetliyiz. Ben Serdivan’ı aldığımda 20 trilyona yakın borcu vardı. Ama Serdivan Belediyesi'ni kısa süre içinde rehabilite ettik. Borçlarını ödedik, hizmet yapar hale getirdik. Bugün Serdivan’ın sadece 2008’de yaptığı yatırım miktarı 7 trilyondur. Tabi ki borç da olacak. Bizim ülkemizin gerçeği bunlar…”

İmardan Anlamayanlar Kanunları Tartışıyor

Zeki Toçoğlu, “Sakarya’nın yeniden imara ihtiyacı var mı?” şeklindeki soruyu yanıtlarken de “İmardan anlamayanlar imar kanunlarını tartışıyor” dedi. Toçoğlu imar ve Belediye Yasası’nın 18 nci maddesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Bu kentte imar konusunda eksiklik yok demiyorum ama, bunların bir çoğu bilinmeden, oy hesabıyla konuşulan meselelerdir. Özellikle bazı adaylar da bu konuya çok değiniyorlar. Türkiye’deki imar entegrasyonuna uyum sağlamak önemli. Biz gelirsek imar planlarını yenileyeceğiz diyenler havada konuşuyorlar.

Gelelim 18. maddeye…Bizim şanssızlığımız şu, imar planından ya da kanunlarından habersiz adamlar imar kanunlarını tartışıyorlar. Kimsenin bir şey yapacağı yok aslında. Ne bilgileri, ne de yetenekleri var. Bu tamamen koltuğa, oya yönelik ucuz siyaset anlayışları…”

Sivil Örgütlere Danışma Sözü

Toçoğlu seçildiği takdirde kentte alınacak kararlar konusunda sivil toplum örgütlerine de danışacağını belirterek, “Dünya katılımcı, şeffaf belediyecilik anlayışına yöneliyor, bu anlamda da sivil toplum örgütlerine danışmak gerekiyor. Başkan olursam sivil örgütlere danışarak kararlar alacağız. Böylece hesap vermesi de kolay olur” dedi.

Seçilirse Aziz Duran’dan görevi devralırken duygusal anlar yaşayacağını belirten Toçoğlu, halka çağrı yaparak, “Gerçekçi söyleyen ve uygulanabilir projelerden bahsedenlere oy verin.Düşünerek oy verin” şeklinde konuştu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]