Yurtdışından Islama Köfte Yemeye Geliyorlar

Adapazarı'nın geleneksel yemeği ıslama köfteyi yiyenler tadına doyamıyor. Atatürk ve dönemin önemli devlet adamlarının da lezzetine doyulmaz bu köfteden yediği belirtiliyor.    

Adapazarı denince ilk akla gelen şeylerden biridir ıslama köfte. Lezzetine doyulmaz bu köfte, 19. yüzyıldan beri göç alan bir şehir olan Adapazarı'na Balkanlardan gelenlerin zengin yemek kültürünün sadece bir parçası olarak kabul ediliyor. Dana kıymanın, kuru soğan ve köfte baharıyla iyice yoğrulmasıyla yapılan Adapazarı'nın geleneksel köftesi, kemik suyu ile baharatın karışımına batırılmış ince dilimlenmiş ekmekle servis ediliyor.
Ardından hazmı kolaylaştırmak için şıra da masadan eksik olmuyor.

Adapazarı'nda ıslama köftenin tarihi adresi tabii ki Köfteci Mustafa. 1912'de kurulan Köfteci Mustafa, ıslama köftenin çıkış yeri. Tarihi köftecide, devrin ve yakın tarihin siyasileri ve tanınmış simalarından köfte yemeyenin bulunmadığı belirtiliyor. Köfte bu kadar lezzetli olunca da Adapazarı'nda ve çevre illerde ıslama köfte servis edilen lokanta sayısında epeyce artış olmuş.
1965'ten beri Köfteci Mustafa'da aşçı olarak çalışan Yılmaz Kurtuldu, dana etinde yapılan ıslama köfteyi yemek için İstanbul hatta yurtdışından bile gelenlerin olduğunu söylüyor.

Yılların aşçısı Kurtuldu, "Bu köfteyi Adapazarı'na Bosna'dan gelenler getirdi cumhuriyetten önce. Adapazarı'na gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün de burada köfte yediği söyleniyor. Biz burada 1965 yılından beri çalışıyoruz. Islama köfteyi yemek için İstanbul, Ankara, Almanya hatta Avustralya'dan gelenler var. Dönerken köfteyi paketle götürüyorlar. Köftenin yanında şıra ikram ediliyor. Bu hazmı kolaylaştırıyor. Eskiden bir söz vardı, 'Köftemi ye şıramı iç'. Islama köftenin çıkışı burası. Ancak her yerde ıslama köfte tabelalı yerler var. Ama ıslama köfteyi burada tarihi yerinde yiyeceksin" dedi.

Köfteci Mustafa'nın müşterileri de, ıslama köftenin lezzetine doyamadıklarını söyledi.
 
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]