Yunanca İsime Tepki

Adapazarı Merkez Belediyesi'nin, yaptıracağı eğlence ve alışveriş merkezine Yunanca isim koyması tepkiyle karşılandı. Yunanca 'Nehir tanrısı" anlamına gelen Sangarius ismine gösterilen yoğun tepkiden sonra Belediye Başkanı Süleyman Dişli, geri adım atmak zorunda kaldı. Sivil toplum örgütleri ve yerel basın tarafından da eleştirilen başkan Dişli, gelen tepkiler üzerine yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Eğlence merkezine isim bulunması için halktan yardım istendi.

20 Haziran 2008 tarihinde temeli atılacak olan eğlence merkezinin davetiyesinde "Geniş Anadolu coğrafyasına hayat katarak Karadeniz'e dökülen Sakarya ırmağı, adını Frikya'nın Nehir tanrısı Sangarius'tan aldı ve yüzyıllar boyu kutsal sayıldı. Anadolu'da yaylalara, tarlalara, kuru topraklara ve kıyısında yaşayan halklara can verdiği için yaşamın kaynağı olduğuna inanıldı" ifadeleri tepki topladı.

Dişli, yeni bir açıklama yaparak Sangarius isminin kesin bir isim olmadığı ve bu ismin değiştirilebileceğini belirtti. Dişli, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Adapazarı'na büyük artılar katacak, modern yaşamın imkanlarını vatandaşlarla buluşturacak projesi, eğlence, alışveriş ve spor imkanlarıyla kamuoyu tarafından da ilgi görmüştür. Projenin ismiyle ilgili görüşlerin alınmasına devam edilmektedir. Sakarya Nehri'nin ilk adı olarak bilinen "Sangarius" ismi, hedef isim olmamakla birlikte halkımızın önereceği isimlerin değerlendirilmesine hız verilmiştir. Bu büyük projeye en uygun ismin verilmesi amacıyla vatandaşlarımızdan telefon, faks ve e-mail kanallarıyla isim önermelerini bekliyoruz."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]