Yorganlarını tablo gibi işliyor

Türkiye’nin önemli yorgan ustalarından biri olan ve kendine özgü üslubuyla tasarlayıp düzenlediği yorgan modellerini bir katalogda toparlayan Hasan Kar, sahip olduğu mesleğin diğer el sanatları gibi fabrikasyon üretime yenildiğini söyledi.

Kar, ancak sağlığının kıymetini bilenlerin kendilerine sahip çıktığını ifade etti.

Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası dolayısıyla Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya’da yaşayan ve mesleğini icra eden yorgan ustası Hasan Kar’ı yerinde ziyaret etti. Vali Büyük, kaybolmaya yüz tutmuş kaşıkçılık gibi, yorgancılık gibi el sanatlarının yaşamasının önemli olduğunu, bütün bunların Türk kültürünün zengin tonları sayıldığını söyledi.

Türkiye\'nin en önde gelen yorgan ustlarından biri

Yorgan ustası Hasan Kar da, yaptığı işin önemini anlatarak, bu mesleği yaşatmak için çalıştığını, her türlü zorluklara karşı göğüs gererek bu işi şimdiye kadar sürdürdüğünü söyledi. Sahip olduğu mesleğin diğer birçok el sanatları gibi fabrikasyon üretime yenildiğini anlatan Kar, ancak sağlığının kıymetini bilenlerin kendilerine sahip çıktığını ifade etti.

1943 doğumlu olan Hasan Kar, başından beri yorgancılık sanatının sorunları ve özellikle yorgan modelleri alanında çalışmalarını yoğunlaştırarak, bu sanatın geleneksel-kültürel konumunu koruması ve yaşaması için çaba harcıyor. Geleneksel Türk el sanatları içinde önemli bir yere sahip olan yorgan modelleri üzerinde uzun yıllar süren çalışmaları sonucunda kendine özgü üslubuyla tasarlayıp düzenlediği yorgan modelleri ile ilgili katalog hazırlayan Hasan Kar, Türkiye’nin yaşayan en önde gelen yorgan ustalarından biri.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]