Yorgancılığın kitabını yazdı

Sakarya\'da dayısının yanında yorgancılığa başlayan Hasan Kar, 57 yıldır sürdürdüğü mesleği gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla dikim teknikleriyle ilgili kitap yazdı.

Kar, teknolojinin Türk kültürünü yok ettiğini belirterek, bütün zorluklara rağmen el işçiliğiyle yorgan üretmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Kendinden önce çok başarılı ustaların gelip geçtiğini ancak tecrübelerini gelecek kuşakla paylaşamadıklarına dikkati çeken Kar, "1985 yılında Yorgan Modelleri adlı ilk kitabımı çıkardım. Yorgancılık sanatı, yenilik üretemediği için kitap bayağı ilgi gördü. 1 yıl geçtikten sonra resimli ikinci baskıyı çıkardım. 1995 yılında da üçüncü baskıyı çıkardık. Bu kitapları bütün Türkiye\'ye dağıttık. Mesleğimi gizli yapmak yerine topluma dönük yapmak istedim yani bir iz bırakalım, insanlık, gençlik yararlansın istedim. Beni diğer ustalardan ayıran özelliğim tasarımdı" şeklinde konuştu.

"Çıraklar, el sanatlarına meyilli değil"


Yorgancılık sanatında model işinin bittiğini öne süren Kar, gençlerin artık modelli yorganlar istemediğini ifade etti.

Çırak bulmakta zorlandıklarını anlatan Kar, "Mesleğe rağbet ez. Çıraklar, el sanatlarına meyilli değil. Halk eğitim merkezinde yorgancılık kursu açacaktık fakat çırak bulamayınca açamadık. Zaten halk eğitim merkezlerinde çırak yetişmez çünkü altyapı eğitimleri yok" şeklinde konuştu.

Doğalgazlı evlere göre 15 yıl önce ince mitil yorganlar üretmeye başladığını belirten Kar, "Evin ısı durumlarına yorganlar üretiyoruz. Bu mitil yorgana çok rağbet var. Vatandaşlar çok beğendi, çok teşekkür alıyoruz" ifadesini kullandı.

Yorgan ustalarına çağrıda bulunan Kar, "Bu mesleği var ve topluma mal etmek, genç nesillere miras bırakmak istiyorsak, tasarımcı olacağız, dürüst çalışacağız, suni ürünleri işlemeyeceğiz. Yorgancılık, el emeği, göz nurudur. Hakkımızı isteyeceğiz. Azınlık, etkin meslektir fakat çoğunluğa hizmet veren meslektir. Neden? Çünkü yorganın ömrü çok uzundur. Bir yorgan yaklaşık 30 yıl kullanılabilir" diye konuştu.

Kar, internet sitesini 4 yılda 46 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]