Yıldırım: 'Modern Tren Setlerinde Hedef Bölge Ülkeler'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adapazarı'ndaki Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) tesislerinde Güney Kore'nin Rotem, Türkiye EUROTEM ve TÜVASAŞ'ın ortaklaşa kurduğu fabrikada üreticilecek tren setlerinde hedeflerinin bölge ülkeler olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, Sakarya'da yapımı devam eden Adapazarı-Mekece ile Hendek-Düzce duble yollarında incelemelerde bulundu. Yıldırım, il genelindeki yapımı süren karayollarıyla ilgili yetkililerden brifing aldı.

Yıldırım daha sonra Adapazarı'nda Kore-Türkiye ortak girişimiyle kurulan ve Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikası olan EUROTEM'i ziyaret etti.

TÜVASAŞ Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki, ziyarette Bakan Yıldırım'a fabrikadaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim-Yenikapı arasında metroda işleteceği 92 metro aracının yapımını TÜVASAŞ ile EUROTEM'in ortaklaşa yürüttüğünü kaydeden Ertiryaki, "Araç gövdeleri Kore'den geliyor. Tüm izalasyon, kaplama, hava kanalları ile elektrik kablolarının kanallarını TÜVASAŞ yapıyor. Ayrıca bojileririn tüm montaj işlemlerini de biz yapıyoruz. Daha sonra geri kalan montaj işlemleri EUROTEM'de yapılıyor. Vagonlar bittikten sonra test işlemleri TÜVASAŞ'ın test yolunda yapılıyor." dedi.

Bakan Yıldırım ise fabrika gezisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, fabrikanın tamamlandığını belirtti.

Tesislerin yılda 200 araç üretecek kapasitede bulunduğunu anlatan Yıldırım, üretimde kullanılan malzemelerin bir çoğunun Türkiye'den temin edildiğini vurguladı.

Yıldırım, şunları kaydetti; "Fabrika çalışmaya başladı. Bundan sonra daha fazla iş alıp daha fazla faal hale gelecek. Şu anda 80 çalışan var bir kaç ay içinde 200'e kadar çıkacak. Şu anda görünen tesisler yılda 200 araç yapabilecek kapasitede. İhtiyaç olduğunda büyümeye müsait bir alanı var. Burada çok güzel bir iş birliğini görüyoruz. Kore Rotem, Tükiye EUROTEM ve TÜVASAŞ birlikte imalat yapıyorlar. İçeride kullanılan malzemelerin bir çoğu Türkiye'den temin ediliyor. Zaman geçtikçe yerli katkı dahada artacak. Buradaki şart yerli katkının yüzde 50'den fazla olmasıdır. O hedefe doğru süratle gidiyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan modern tren setleri ama sadece Türkiye'nin ihtiyacı olan değil bölge ülkelerinin de ihtiyacını buradan karşılayacağız. Çünkü anlaşmada yüzde 30 ihracat şartı da var. Onuda gerçekleştirmemiz lazım.''

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]