YHT hattından kablo çalan 4 kişi gözaltına alındı

Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Sapanca kesiminde 2,5 kilometrelik haberleşme ve sinyalizasyon kablosu çaldıkları öne sürülen 4 kişi gözaltına alındı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul - Eskişehir arasındaki YHT hattında sinyalizasyon ve haberleşme hattı kablolarının kesilmesini yargıya taşıdıklarını açıklarken, güvenlik güçleri hırsızlık ve sabotaja yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hattın geçtiği ve hırsızlığın yoğun olduğu Sapanca ilçesinde polis, 20 kişilik özel ekiple hattın güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

Hat üzerinde kablo hırsızlığı yönündeki bir ihbarı değerlendiren ekipler, hırsızlık zanlısı H. G. (26), Ç.T. (45) ile 15 yaşındaki bir çocuk ve çalıntı kabloları satın aldığı öne sürülen hurdacı Y.B\'yi gözaltına aldı.

Şüphelilerin 1 hafta önce YHT hattından 2 bin metrelik kablo çaldıkları, son işlerinde de 500 metrelik kablo çalarken yakalanmamak için iş elbisesi giydikleri öne sürüldü.
Bu ay sonunda seferlere başlaması planlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren sinyalizasyon hattından kablo hırsızlığı yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişiden 1’i çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Derbent-Sapanca hattında çalışmalarını sürdüren işçiler ise kablo hırsızlıkları yüzünden bıkmış durumda.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ‘YHT test çalışmalarını, özellikle sinyalizasyon aşamasındayken sabotajlarla karşı karşıya kaldık” açıklamasının ardından YHT sinyalizasyon hattında bir kablo hırsızlığı da Kocaeli Derbent ve Sakarya’nın Sapanca arasındaki hatta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, 4 kişi Yüksek Hızlı Tren (YHT) Sapanca hattındaki 500 metrelik alanda kanal içine yerleştirilen sinyalizasyon kablolarını, yerleşimin olmadığı batak mevkisin de kestikten sonra eski bir taş ocağında yakıp eritti. Olay sonrası operasyon yapan ekipler, kabloları kesip erittikten sonra bakırlarını hurdacıya sattığı iddiasıyla Hasan G. (25) ve Çetin T. (46) isimli şahısları gözaltına aldı. Sağlık kontrolünün ardından mahkemeye çıkarılan isimlerden Hasan G. tutuklanırken, Çetin T. ise serbest bırakıldı.

24 saat gözetim

YHT Sapanca mevkiinde çalışmalarını sürdüren işçiler, kabloların bir buçuk iki aydır belirli aralıklarla çalındığını söyledi. YHT Derbent-Sapanca sinyalizasyon hattında bu zamana kadar toplamda 6 bin metre kablonun çalındığını belirten YHT Sinyalizasyon Görevlisi Şaban Sayar, “Yaklaşık bir buçuk ay süredir onlar çalıyor, biz kabloları yeniden atıyoruz. Bekçi de olmasına rağmen gene de çalınıyor. Son bir iki haftadır polislerde bizimle birlikte burada geziyorlar, fakat bir boşluğunu bulup çalıyorlar. Sabotaj yapıyorlar” dedi. Kablo hırsızlıklarından dolayı çalışmaların 2 ay geriye attığını ifade eden Sayar, YHT Sapanca sinyalizasyon hattındaki çalışmaların önümüzdeki hafta içerisine kadar bitirilip, teslim edileceğini de söyledi. Öte yandan, Sapanca İlçe Emniyet müdürlüğü 20 kişiden oluşan YHT timi kurarak, YHT hattının 24 saat gözlem altında tutacağı bildirildi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]