Yetersiz Beslenme Ülkemizin Geleceğini Tehdit Ediyor

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, protein eksikliğinin zeka geriliğine sebep olduğunu belirterek, önlem alınmazsa ülkemizdeki yetersiz beslenme sebebiyle zeka yönünden zayıf bir nesil yetişmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nü geride bıraktıklarını, ancak bu günün öneminin anlatılamadığını kaydetti. Temel beslenme ve zeka geriliğinin ortaya çıkmaması için mutlaka yeterince protein alınması gerektiğini vurgulayan Yıldız, ancak ülkemizde kişi başına düşen protein miktarının Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşük oranda olduğunu belirtti.

Türkiye'de kişi başına düşen günlük protein miktarının 89 gram olduğunu, ancak Avrupa'da bunun 188 grama kadar çıktığını dile getiren Yıldız, eğer önlem alınmazsa ülkemizde yetersiz beslenme yüzünden zeka yönden geri kalmış bir neslin yetişmesinin kaçınılmaz olacağını kaydetti. Ülkemizde ciddi boyutta yetersiz ve dengesiz bir beslenme söz konusu olduğunu vurgulayan Yıldız, yeterince protein almayan milletlerin diğer protein alan milletlerin bir şekilde kölesi olacağını, Atatürk'ün 'Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur' sözünün bu anlamda önemli bir gerçeği ifade ettiğini dile getirdi.

Dünyadaki gıda ile ilgili dengelere bakıldığı zaman gelişmiş birkaç ülkenin toplam gıdanın salt çoğunluğunu tükettiği bilgisini veren Yıldız, "Eğer silaha ve lüks tüketim için yapılan harcamalarda tasarruf yapılırsa fakir ülkelerin gıda üretim tekniklerini geliştirmelerinde ve beslenme sorunlarının çözümünde yol alınabilir. Dünya bu şekilde açlıkla mücadelede insan olmaya yakışan bir çözüm olacaktır. Beslenme sorunlarının tamamı insan kaynaklı, çözümü de tabii ki yine insandadır." dedi.

Yıldız, ülkemizde gıda güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını, bilinçsizce kullanılan tarım, veteriner ilaçları ve ağır metal kirlenmesinin gıda ve insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğunu sözlerine ekledi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]