Yeni Fındık Strateji Planı'na Tepki

Hükümetin, 2009-2012 yılları arasında uygulayacağı yeni 'Fındık Strateji Planı'na Sakaryalı il ve ilçe ziraat oadaları başkanları ile fındık üreticileri tepki gösterdi. Oda başkanları, hükümetin yeni fındık planının üreticiyi mağdur edeceği uyarısında bulundu.

Sakarya'da il ve ilçe ziraat odaları başkanları, hükümetin yeni 'Fındık Strateji Planı'na tepki için biraraya geldi. Önemli fındık üretim merkezlerinden biri olan Karasu ilçesinde Tuzla Mahallesi'ndeki bir fındıklıkta biraraya gelen oda başkanları ve çiftçiler, basın açıklaması yaptı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 'çevik kuvvet' polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde konuşan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, serbest piyasa şartları oluşturulmadan, üretici güçlendirilmeden ve lisanslı depocoluk sistemi devreye girmeden fındığın serbest piyasa şartlarına bırakılmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Üreticinin maliyetin altında serbest piyasa şartlarında oluşacak bir fiyat karşısında korunması için müdahale alımları yapabilecek bir mekanizmanın hayata geçirilmesinin zaruri olduğunu anlatan Şenoğlu; "Hükümet, fındık üretim alanlarının 2012 yılına kadar 406 bin hektar alana çekilmesi ve arz fazlasının ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini ve ticaretinin yüzde 85'ini gerçekleştiren Türkiye, bu uygulama ile dünya fındık üreticisi ülkeleri arasındaki üstünlüğünü kaybederek ekonomik ve sosyal kayıplar yaşayacaktır. Bu uygulama gerçekleşirse, arz, talebi karşılayamaz hale gelir, üretim ihracatımıza bile yetmez. Dünyada fındık talebi artmaktadır. Projeksiyonları doğru koymamız gerekir. Bugün fındığı dikseniz hemen ertesi yıl ürün alamazsınız. Ekonomik olarak en az 8-10 yıl beklemeniz gerekir." dedi.

Fındık piyasasına müdahale mekanizmasında üç yıl önce Fiskobirlik uygun görülmediği için, en güçlü müdahale kurumu olan TMO'nun devreye sokulduğunu belirten Şenoğlu, açıklanan yeni planda TMO'nun devreden çıkarıldığını ve çiftçinin normal işleyen bir piyasanın oluşması için gerekli olan arkasındaki devlet desteğini kaybettiğini kaydetti. "Devlet, ben çiftçiden yanayım diyemedi'' şeklinde konuşan Şenoğlu, çiftçinin hasada girerken tüccara mahkum edildiğini, daha önceden haberdar edilmediği için korumasız ve çaresiz bırakıldığını ifade etti. ''Hasada çok kısa bir süre kala yapılan bu sistem değişikliği açıklamasının, fındık fiyatlarını aşağıya çekeceğini vurgulayan Bayraktar; şunları söyledi:

"Bu sistem değişikliği ile piyasada fiyatlar düşecektir. Tüccar fiyatı aşağı çekerek, desteğin bir kısmını çiftçi ile kırışacak, paylaşacaktır. Nitekim kırışma hızlı başladı; kararname açıklanmadan önce 4 TL'den bağlantı yapan tüccar fiyatı 3,1 TL'ye çekti. Bu fiyatların daha da aşağıya düşmesinden endişe ediyoruz. Bundan en büyük zararı, prim desteğinden faydalanamayan toplam fındık üreticisinin üçte birini oluşturan çiftçi görecektir. Bu strateji ile çiftçi dayak yedi. Makro açıdan ülke kazanacak mı ? Kazanacaksa dayak yemeye razıyız. Fındık fiyatlarının düşmesi ile ihracat miktarımız artsa bile toplam ihracat gelirimiz düşecektir."

Şenoğlu, açıklanan fındık planının ülkenin sürdürülen fındık politikası açısından uygun bulunmadığını ve fındık üreticisi çiftçiler açısından önemli sorunları beraberinde getireceğini savundu. Ziraat odası başkanları ve fındık üreticileri, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]