Yeni Anayasa Süreci konulu konferans gerçekleşti

AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları\'nın Mayıs ayı etkinlikleri kapsamında düzenlediği MKYK Üyesi Prof. Dr. Osman Can’ın “Yeni Anayasa Süreci ve Başkanlık Sistemi” konulu konferansı yoğun katılımla Orhangazi Kültür Merkezi\'nde gerçekleşti.

AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Sosyal İşler Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yeni Anayasa Süreci ve Başkanlık Sistemi” konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Osman Can katıldı.

MKYK Üyesi Prof. Dr. Osman Can’ın konuşmacı olduğu programa, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, MKYK üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, İl Başkan Yardımcıları, İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu, İl Kadın Kolları Başkanı Ebru Kavasoğlu, Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Program, İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu, İstanbul’un fethinin 560’ıncı yılını kutlayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti, “29 Mayıs 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmet Bizans’ı dönemin teknolojik üstünlüğüyle kuşatarak zafer kazanmış ve bizim bugün İstanbul dediğimiz o zamanın Konstantinopolis’ini fethederek Peygamberimiz Hz. Muhammed\'in bizlere “Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden emir ne güzel emir; onu fetheden ordu ne güzel ordudur” diyerek verdiği müjdeyi gerçekleştiren padişah olmuştur. Programımız vesilesiyle İstanbul’un fethinin 560. yılını kutlayarak, katılımlarından dolayı Değerli MKYK üyemiz Osman Can hocamıza ve siz değerli Sakaryalı hemşerilerimize teşekkür ediyor, programımızın faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.

İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu’nun konuşmasının ardından başlayan programda Prof.Dr. Osman Can’ın Anayasa ve neden yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. Osman Can programa katılımcıların aktif olarak katılmalarını, fikirlerini açıkça söylemelerini söyleyerek başladı.

 Prof. Dr. Osman Can, “Bugüne kadar birçok anayasa değişikliği yapılarak bugüne gelinmiştir. Anayasa demek halkın, kendini yönetecek kişilerin sınırlarını belirlemesi demektir. Bu yüzden Anayasa’yı sadece hukukçuların yapması doğru değildir. Halk kendi fikirlerini söylemelidir. Sivil Anayasa söylemlerini duyuyoruz. Şu an geçerli olan 1982 Anayasası darbe anayasasıdır. Mevcut Anayasa güncel olmamakla birlikte sorunların çözümü konusunda engeller ortaya koymaktadır. Yeni yapılacak Anayasa ile bu sorunlar giderilecektir” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemiyle başkan, sadece halka karşı sorumlu olacak

Başkanlık sistemi konusuna da değinen Prof. Dr. Osman Can, “Başkanlık sistemiyle başkan sadece halka karşı sorumlu olacak. Amerika federatif sistem olduğu için 2 parlamento var ve başkanın belli yetkileri var. Başkanın her istediği yasa parlamentodan geçecek diye de bir durum yok. Başkanlık yetkileri ülkemizde yanlış anlaşılıyor. Başkanlık sistemiyle başkan sadece halka karşı sorumlu olacak. Yakın tarihlerde hükümetler başarısızlıklarını Cumhurbaşkanının vetolarına, çeşitli yasaların geçmemesine bağlıyorlardı. Başkanlık sisteminde böyle bir durumla karşı karşıya gelinmeyecek. Başkan halka karşı sorumlu olduğundan yaptıklarından kendisi sorumlu olacak. Amerika gibi federatif bir yapı olmadığımız için bizim 2 parlamentoya ihtiyacımız yok. Fransa yarı başkanlık sisteminde. Başkanlık sistemini konuşmaktan kaçınmamalıyız” şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa Süreci ve Başkanlık Sistemi konularının konuşulduğu programa katılan vatandaşlar da fikirleri söyleyerek, soru sorarak programa aktif bir biçimde katıldılar. Prof. Dr. Osman Can katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Cezaların arttırılmasının caydırıcı olup olmadığı konusunda gelen soru üzerine Prof. Dr. Can, “Cezaların arttırılması suçların engellenmesinde bir etken değil. Suçun oluşmasını engellemek ve suçun oluşumuna etken olan zihniyeti engellemek gerekir. Bu, ülkeler için zaman alan bir süreçtir. Halk, kanunlar konusunda ve vatandaşlık bilinci konusunda ne kadar bilinçlenirse suçların azalma oranı o kadar artar. Cezaların arttırılmasıyla suçlar azalmaz” dedi.

Program sonunda İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu, katılımlarından dolayı MKYK üyesi Prof. Dr. Osman Can’a teşekkür ederek plaket takdim etti.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]