Yediğiniz Sebze ve Meyveleri Ne Kadar İyi Yıkıyorsunuz?

Çiğ yenen sebze ve meyveler, sirke katılmış su içerisinde 10 dakika bekletildiğinde hepatit ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bakteriler bertaraf edilebiliyor.

Bakterilerden arındırılmayan sebze ve meyveler hepatit ve bağırsak enfeksiyonu gibi çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar sebze ile meyveler üzerinde bulunan ve hastalık yapan bazı bakterilerin suyla yıkandığında yok olmadığını belirtiyor. Hastalıktan korunmak için çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin sirkeli suda bekletilmesi öneriliyor.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Omca Demirkol, sirkenin mutfakta doğal bir dezenfektan olarak kullanılabileceğini ifade ediyor. Hepatit, ishal ve çeşitli bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için sebze ile meyvelerin tüketilmeden önce 10 dakika sirkeli suda bekletilmesinin sağlık açısından önemli olduğuna vurgu yapan Demirkol, mutfakta et ve sebze kesmek için kullanılan tahtalarında sirkeli suyla dezenfekte edilmesi gerektiğini anlatıyor.

Sirkenin sebze ve meyve üzerinde kalan kimyasal ilaçlarında temizlenmesine yardımcı olduğunu dile getiren Demirkol, şunları söyledi, "Çiğ olarak tüketilen örneğin; marul, maydanoz, domates ve salatalık türü sebzeleri mutlaka belirli bir süre sirkeli suda bekletilmesi sağlık açısından çok önemli. Bu yolla hasta yapabilecek birçok mikroorganizmayı bertaraf edebilirsiniz. Meyveleri de sirkeli suda yıkayabilirsiniz. Mesela; elmanın kabuğunu soymadan yiyecekseniz sirkeli suyla yıkayarak daha rahat tüketilebilir. Aldığınız sebze kanalizasyon karışmış bir suyla sulanmış veya toprağına kanalizasyon suyu karışmışsa o sebzenin üstünde hastalıklara neden olabilecek bakteriler bulunabilir. Normal suyla yıkamayla zararlı migroorganizmaları temizleyemezsiniz. Mutfakta kullanılan et kesme tahtalarının üzerinde de hastalığa neden olan mikroorganizmalar var. Tüm bunların bertarafı için sirke yeterli. Sirkenin içinde asetik asit var. Asit iyi bir dezenfektandır. Bu alışkanlık hale getirilmesi gereken bir konu. Bunu yapmakta büyük fayda var. Böyle alışkanlığı olan insan sayısı çok az. Sirkenin bir zararı yok."

Demirkol, pişirilecek olan sebzeyi soğuk suyla biraraya getirip kaynatmak yerine, sebzenin kaynatılmış suda pişirilmesinin C vitamini kaybını engellediğini de sözlerine ekledi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]