Yazar Ramazan Kayan'dan kardeşlik çağrısı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında, Yazar Ramazan Kayan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kardeşlik Çağrısı” konulu konferans düzenlendi.

Adapazarı Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Hatipoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Büyükşehir bürokratları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"Birbirimizle imtihan oluyoruz"

Konuşmasına kardeşliğin ilk insandan günümüze dek ele alınması gerektiğinin altını çizerek başlayan Yazar Ramazan Kayan, “Rabbim bizi birbirimizle imtihan ediyor. Yaşadığımız sıcak olaylara da bakacak olursak bu imtihanın ne kadar zor bir imtihan olduğunu daha rahat anlayabiliriz. Belki de kardeşliğin sınavının ciddiyetini anlayabilmemiz için ilk insan Hz. Adem’e (as) kadar dönmemiz ve oradan bu gerçeğe bakmamız gerekir. Maide suresinde Allah (cc), Hz.Adem’in çocukları Habil ve Kabil’den bahseder. Onlar kardeştiler. Ama bir gün geldi Kabil’in eli Habil’in kanına bulaştı. Yani yeryüzündeki ilk cinayet iki kardeş arasında gerçekleşti. İlk kan dökme olayını oradan görüyoruz. Günümüze doğru gelince Habilleşenler ile Kabilleşenlerin serüveninin çok daha yaygın bir şekilde devam ettiğine tanıklık ediyoruz” diye konuştu.

"Kardeşliğimizi etkinleştirmeliyiz"

Konuşmasının devamında günümüzde değişen dünyanın özelliklerinden ve kardeşliğin nasıl olması gerektiğinden bahseden Ramazan Kayan, “Küreselleşen dünyada milli sınırların bir hükmü kalmadı. Belki de evrensel İslam kardeşliğini dünyaya takdim edeceğimiz bir zaman diliminde hazırlıksız yakalandık. Bölgelerle, sınıflarla, mezheplerle, ülkelerle sınırlı bir kardeşlik algısını daha ileriye taşıyabilmek için Rabbimizin bize sunduğu bu fırsatın hakkını vermemiz gerekiyor. İşte bunun için kardeşlik gerçekliğini önce kendi iç dünyamızda içselleştirmemiz lazım. Aşkın bir ufukla kardeşliği yeniden inşa etmememiz gerekiyor. İçi boşaltılmış bir kardeşlikten fonksiyonel, etkin ve nitelikli bir kardeşliğe geçiş yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

"Tüm dünya kardeşimizdir, sahip çıkmalıyız"

Tüm dünyada kardeşlerimiz olduğunun vurgusunu yapan Ramazan Kayan, “Yeni insanları kardeşliğe nasıl dâhil edebiliriz. Böylesi bir sorumluluk altındayız. Biz insanları düşman olarak görmeyiz. Yeryüzünde yaşayan tüm insanlar potansiyel olarak kardeşimizdir. Eğer bugün kardeşlerimiz değillerse bunun mesulü biziz. Allah’ın bize nasip ettiği İslam’ı onlarla paylaşmadığımız için. Bize kardeş olmaları gerekenler bize düşman iseler, saldırı halindeyseler bunda ihmalimiz olduğunu kabullenmeliyiz. Var olan kardeşlerin kıymetini bilmek yetmiyor. Anladığımız kardeşliğin neresindeyiz sorusunu kendimize sorup kendi gerçeğimizle yüzleşmedik. Suriye’de soğuk kış şartlarında, 20 çocuk donarak can verdi. Bu olay medyanın ne kadar gündemine girdi. Bu bizim imtihanımızdır. Allah yarın o çocuklardan dolayı bize de hesap soracak. Dondurucu soğukta çadırlarda can veren çocukların suçu neydi? “Dün haksız yere gömülen kız çocuklarının suçu neydi” diye Allah(cc) soruyor, bugünde soğukta çadırlarda ölen çocukların günahı neydi, Ey dünya niçin onları sahiplenmediniz? Görmediniz? Bu çocukları ısıtmadınız? Sorusu bizi bekliyor” dedi.

Kardeşlik Çağrısı

Konferans, Yazar Ramazan Kayan’ın dünyadaki kardeşlerimize duasıyla sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu edilen duaların ardından günün anısına Yazar Ramazan Kayan’a hediye takdim etti. Programın sonunda Yazar Ramazan Kayan, Kardeşlik bilincini anlattığı kitabı Kardeşlik Çağrısı’nı sevenleri için imzaladı.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]