Yaz aylarında bebeklerde görülen cilt hastalıklarına dikkat!

Güneşli yaz günleri ile birlikte özellikle hassas cilde sahip çocuklarda cilt problemlerinde artış meydana gelir. İsilik, güneş yanıkları, böcek sokmaları, havuzdan bulaşabilen cilt hastalıkları gibi yaz aylarında çocuklarda sık görülen hastalıkların belirtileri, tedavi ve önleme yöntemlerini biliyor musunuz?

Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü\'nden Uz. Dr. Özlem Okutan, yaz aylarında çocuklarda sık görülen cilt hastalıkları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

İsilik

Yaz mevsiminde hassas cilde sahip çocuklarda sık ortaya çıkan şikayetlerin başında isilik gelir. Özellikle yaz aylarında kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü ile kendini belli eder. Ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluşur. Ortam ne kadar nemliyse, belirtiler de o kadar ağırdır. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa, ikincil enfeksiyonlar gelişebilir.

Alınacak önlemler

Pamuklu giysiler giyilmesi, sık banyo yapılması ve derinin mümkün olduğunca havalandırılması gerekir. Ağır olgularda doktor tavsiyesine göre ilaç da kullanılabilir.

Güneş ışınlarının direkt etkisi ile oluşan yanıklar

Güneş ışınları hafif ve orta derecede yanıklara neden olabileceği gibi, güneş ışınlarına aşırı maruz kalma ve ortaya çıkan bu zedelenmeler, ileri dönemde cilt kanseri için risk oluşturmaktadır.

Güneş ışınları; ciltte kuruma, kızarıklık ve hafif şişliğin görüldüğü birinci derece yanıkların yanı sıra, zaman zaman "bül" denen içi sıvı dolu keseciklerin ortaya çıktığı ciddi yanıklara da neden olabilir. Orta dereceli güneş yanıkları bu duruma örnektir.

Hafif yüzeysel yanıklarda cildi soğutmak ve ağrı kesici ilaçlar almak yeterli olurken, ciddi yanıklarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak faydalı olacaktır. Bazı çocuklarda güneş ışınlarına karşı alerjik tepkiler de gelişebilir. Farklı şekillerde ortaya çıkabilen bu reaksiyonlar; kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı; su kabarcıkları veya sadece kırmızı lekeler şeklinde olabilir. Bazı bitkiler (deriye temas sonrası), parfümler, deriye sürülen ilaçlar, güneş ürünleri, ağızdan alınan bazı ilaçlar da güneş alerjilerine sebep olabilirler.

Alınacak önlemler

• Güneş ışınlarının yoğun olduğu 10:00-16:00 saatlerinde çocuklar güneşten uzak durmalı, bol sıvı gıda alımına özen gösterilmelidir.

• 6 aydan küçük bebeklerin güneş ışığına direk maruz kalmaması önerilir.

• Bebeğe ince giysiler giydirilmeli, şapka takılmalıdır.

• Açıkta kalan el ve yüz gibi bölgelere 15 korumalı içeren losyonlar az miktarda sürülmelidir.

• Daha büyük çocukların da şapka kullanması uygundur.

• Çocuğun cilt tonuna göre 40 korumalı ve üstü losyonlar tercih edilebilir. Bu losyonların güneşe çıkmadan 30 dakika kadar önce vücuda sürülmesi, 2 saatte bir ya da yüzme sonrası yenilenmesi önerilir.

• 15 dakikadan daha uzun süre güneş altında kalmamaları uygundur.

• Sinek ve böcek sokmalarına bağlı gelişen cilt lezyonları.

Sinek ısırmaları ve böcek sokmalarına bağlı ciltte kaşıntılı kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Tedavide kaşıntı giderici jel ve kremlerin kullanılması uygundur. Kaşıntılı bölgelerde iyileşmede gecikme, açık yara oluşması ya da bölgenin enfeksiyon kapması halinde bir doktora danışılmalıdır.

Alınacak Önlemler

• Pencereler tül storlarla kaplanılıp, beşikler için cibinlikler kullanılabilir. Sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması zararlı olabilir.

• Havuzlardan bulaşabilen cilt hastalıkları
Bu hastalıkların başında cildin yüzeysel mantar enfeksiyonları gelir. "Konjonktivit" denilen göz iltihabı da havuzlarda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.

• Mantar enfeksiyonları karşısında bir hekimden yardım alınmalıdır.

• Önlem olarak ortak kullanılan eşyalar (havlu vb) çocuklar için kullanılmamalı ve cildin kuru tutulmasına özen gösterilmelidir.

• Lokal uygulanan antibiyotikli göz damlaları ile konjonktivit denilen göz iltihabı tedavi edilebilir.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]