Yasalara Uymayan Kendi Üniversitesini Şikayet Etti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, sigara yasağını çiğneyen kendi üniversitesini ihbar ederek, ceza yazılmasını sağladı.

Sigara yasağı konusunda çalışmalarını sürdüren Kural, bir konferans için geldiği Sakarya'da da denetim yaptı. İkizce Müslüm Köyü'ndeki bir kahvehaneyi denetleyen Kural, içeride sigara içilmediğini görünce mutlu oldu.

Sigarasını dışarıda içenleri kutladı. Kahvehane işletmecisi ile bir süre sohbet eden Kural, kahvehane işletmecisinin müşteri kaybı yaşadığına dair şikâyetlerine ise tepki gösterdi. Kural, bir süre işletmeci ile tartışarak yasak sebebiyle kahvehanelerin kapanması diye bir şey olmadığını, kahvehanelerin hepsi kapansa bile bu konuda asla taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti. Kural, sigara yasağını çiğneyen kendi üniversitesini bile ihbar ettiğini söyledi.

Kendi Üniversitemi Şikayet Ettim

Denetim sırasında gazetecilere açıklama yapan Kural, geçtiğimiz günlerde kendi üniversitesinin kantinde sigara içildiğini gördüğünü, hemen polisi arayarak ihbar ettiğini belirtti. Kural "Aşağıda kantinde içildiğini gördüm. Hemen ekipleri kantine çağırdım, cezalar kesildi. Dekan beye gitmişler. Dekan beyde bana 'Sen mi ihbar ettin' dedi, bende 'Evet' dedim. Sigara yasağına uymak ve şikâyet etmek herkesin görevi. Yasağın çiğnendiğini gören herkes şikâyet etmesi lazım. Adam öldürmek nasıl suçsa kahvehanede sigara içmekte suçtur." diye konuştu.

"KILIK DEĞİŞTİRİP GEZİYORUM, SİGARA İÇENLERİN GİZLİ FOTOĞRAFINI ÇEKİYORUM"

Kural, zaman zaman tebdili kıyafetle kahvehanelerde sigara denetimi yaptığını ve sigara içenleri gizlice fotoğraflarını çektiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Denetimlerde bazen ılık değiştirip, şapka takıyorum. Önce sigara içenlerin fotoğrafını gizlice çekmeye çalışıyorum. Bazen pek gizli olmuyor, görüyorlar. Fotoğraflarla suçun işlediği saati de yazıyorum. İhbar edip hemen ekip istiyorum. Ceza kesilmesini sağlıyorum. Benim de doğrudan ceza kesme yetkim var. Şu ana kadar sigara yasağını çiğneyen 15 kişiye bizzat ceza kestim. Denetimlerimde çok nadir sigara içildiğini gördüm. Bazıları beni görünce kaçıyor. Geçenlerde bir kahvehanede iki kişi gördüm ve 'Kimliğini ver sana ceza keseceğim' dedim. 'Bir dakika arabadan getireyim' dedi kaçtı. Diğeri de bir telefon geldi deyip o da kaçtı. Ama onlara bu korku yeter "

"GECE KULÜPLERİ İÇİN ÖZEL EKİP KURULDU"

Kural, İstanbul'da gece kulüplerinde, geç saatlerde, denetimin pek olmadığı zamanlarda sigara içildiğini öğrendiklerini bu sebeple gece kulüpleri için özel bir denetim ekibinin kurulduğunu ve gece sabaha kadar bu ekiplerin denetim yapacağını açıkladı. Kural, "Gece kulüpleri için İstanbul Valiliği özel bir ekip oluşturdu. Bu ekip gece gezecek yasağı ihlal edenleri cezalandıracak. Hiçbir şekilde açık kapı bırakmayacağız." diye konuştu.

"YASADA KAHVEHANE DİYE BİR ŞEY YOK GEREKİRSE HEPSİNİ KAPATTIRIRIZ"

Yasada kahvehane diye bir şey olmadığının, kahvehanelerin asıl kıraathane olduğunun altını çizen Kural, bu kıraathanelerde de kütüphane olması gerektiğinin altı çizdi.

Bu gün kahvehanelerde kitap bulunmadığını ifade eden Kural, sigara yasağına karşı çıkmaları durumunda gerekirse bütün kahvehanelerin kütüphane olmadığı için kapattırabileceklerini söyledi.

Kural şöyle konuştu: "Kıraathane kurulurken kütüphane kurulması zorunludur. Yasa kıraathanede bir kütüphane olmak zorunda der. Ben de diyorum ki Türkiye'deki 200 bin kahvehanede kütüphane var mı? Öyle olması gerekiyor. O zaman hiç kimse itiraz etmesin Sigara yasağına karşı tepkileri devam ederse o zaman kıraathane olarak yasayı uygulatırız ve kahvehaneleri kapatırız. Kahvehaneler kıraathane statüsüne uymadığı için kapattırırız. Elimizde bu silah daima var. Kahveciler bunu biliyor. Esnafı ayaklandıranlar kanser ilacı ve sigara firmalarıdır. Onlar çok akıllı hareket ediyorlar. Bu insanların aklını çeliyorlar. Bu oyuna kimse gelmeyecek, buna inanıyorum."

"CHP YASANIN ERTELENMESİNE DAİR TEKLİFİ GERİ ÇEKECEK"

Kural, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu'nun bir süre önce yasağın kahvehane, birahane ve lokal gibi yerlerde ertelenmesine ilişkin verdiği kanun teklifini CHP'nin bir hafta içerisinde geri çekeceğini açıkladı.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in önceki gün kendisini arayarak teklifi geri çekeceklerini ifade ettiğini anlatan Kural, "Kendilerine teşekkür ediyorum. CHP doğru bir adım attı. O yasayı verenler herhalde başka amaçla verdiler. Bunu söylemek istemiyorum. Tamamen yanlış bir şeydi. CHP bu yanlışı düzeltecek. İnsan sağlığı söz konusu olduğu yerde politika yapılmaz. Herkesin aynı noktada buluşması gerekir. " ifadelerini kullandı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]