Yanova Ailesinin 17 Kabusu

Sakaryalı Gıyasettin-Hayriye Yanova çifti, 17. evlilik yıldönümünü kutladıkları 17 Ağustos 1999'da 17 yaşındaki kızlarını kaybetti. Eve girdikten 8 dakika sonra deprem olunca, talihsiz çift 17 saat enkaz altında kaldı.

Adapazarı Yenicami Mahallesi'nde oturan Yanova ailesi, 17 Ağustos depreminin acısını hiç unutamıyor. 17 Ağustos 1999 günü gün boyunca Kocaeli'nin Eşme beldesinde çocuklarıyla piknik yapan Gıyasettin-Hayriye Yanova çifti, Sakarya'ya geldikten sonra gece saat 02:55'e kadar dışarıda gezdi. 03.00'e 5 kala evlerine giren Yanova ailesi uyumak için hazırlık yaparken küçük kızları Elif (17) de lavaboya gitti. Kısa süre içinde meydana gelen depremle ev çöktü. Deprem sırasında Elif hayatını kaybederken, Gıyasettin Yanova ve Hayriye Yanova çifti de 17 saat enkazda kaldıktan sonra kurtarıldı. Ailenin diğer kızı Betül (24) ise doğum günü kutlaması için arkadaşının evine gittiğinden depremden sağ kurtuldu. Depremden sonra dünyaya gelen Yanova çiftinin kızı Berra ise ölen ablasına çok benzetiliyor. Büyük felaketin 9. yıldönümünde kızlarının mezarını ziyaret için Serdivan Deprem Şehitliği'ne gelen Gıyasettin-Hayriye Yanova çifti ve küçük kızları Berra, duygusal anlar yaşadı. Anne Hayriye Yanova, mezar başında Kur'an okuyup gözyaşlarına boğulurken, baba Gıyasettin Yanova ise acısını kalbine gömmeye çalıştı. Depremden sonra dünyaya gelen 8 yaşındaki Berra ise ablasının görememenin acısını yaşıyor. Kızının mezarı başında ağlayan anne Hayriye Yanova, olay gününü hiç unutamadığını anlatırken, "Kızım o gün hep bizimle beraberdi. Sürekli sudan çıkmıyordu. Ona hiç kızamıyordum. Hep ölümden bahsediyordu. Sanki ölümü ayrılığı bize haber veriyordu. O gece eve girmek hiç istemedim. Ama geç olduğu için girmek zorunda kaldık. Eve geldiğimizde bina yerle bir oldu. Kızım o sırada lavabodaydı. Biz de 17 saat enkaz altında kaldık. Bu 17'lerin bizim hayatımızda ayrı bir yeri var. Kızım 17 yaşında öldü. 17 Ağustos evlilik yıldönümümüz. 17 saat enkaz altında kaldık. Kızım son kez çığlık attı, enkazın altından bir daha sesi çıkmadı."

Baba Gıyasettin Yanova ise "Allah bir kızımı aldı. Bir kız verdi. Bugün 8 yaşına gelen kızım aynı ablasının kopyası. Tek farkı gözlük kullanıyor olması. Onu bu nedenle de çok seviyoruz. O anı aile olarak hiç unutamıyoruz. Acımız çok büyük" diye konuştu.

Küçük Berra ise hiç tanımadığı ablasının mezarına bakarken, ablasını rüyada gördüğünü belirterek "Bak ben senin ablanım. Babamı ve annemi hiç üzme. Onları hep sev" şeklinde uyarılar aldığını söyledi.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]