"Yanlış politika et fiyatlarını arttırıyor"

Kıymanın kilosunun 40 liraya dayandığı Türkiye’de etteki fiyat artışının önüne bir türlü geçilemiyor. Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, artan et fiyatlarının yanlış hayvancılık politikasından kaynaklandığını savundu.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye’de hayvancılığa yeterince önem verilmediğini belirtti. Meraların imara açıldığını, yüksek maliyet sebebiyle köylerde hayvan sayısının giderek azıldığını, damızlık hayvanların bile kesildiğini belirterek, “Buna bağlı olarak da et ve süt üretimi düşüyor. Hayvansal gıdalar azalıyor. Bu da fiyatlara yansıyor." dedi.

Hayvan yetiştiricilerine gerçekten ciddi destekler ve teşvikler verilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, ayrıca kaba yem ve fenni yem üretiminin arttırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: “Meralar, hem korunmalı hem de ıslah edilmeli. Belediyelerin değişik bahanelerle meraları imara açılmaları engellenmelidir. Belediyeler, yeni ahır işletmelerin kurulmasına ellerinden gelen yardımı yasalar çerçevesinde göstermeleri lazım. Damızlık hayvanların kesilmesi engellemeye yönelik daha caydırıcı kararlar alınmalıdır. Hayvansal üretiminde mutlaka destekler, hem veteriner hekim, hem de üretici bazında olmalıdır. İthalat yalnızca damızlık düve bazında yapılmalıdır. Ülke iklim şartlarına uyum sağlayacak damızlıklar ithal edilmelidir.Bunlar değişik ayak oyunlarıyla kesime sevk edilmemelidirler.”

Yıldız, fırsatçıların et üzerinde oyun oynamasına izin verilmemesi ve bu konuda gerekli önlem ve cezai müeyyidelerin uygulanması gerektiğini ifade ederek, “Ülkemizde her dönemde koyun et fiyatları yüksek olduğu halde, neden bugünlerde sığır et fiyatlarının altında seyir ediyor. Bu da açıkça bazı çevrelerin fiyatlarla oynadığının delilidir.” uyarısında bulundu.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]