Yağmurlu havada park ve yollardaki çimleri suladılar

Kuraklık sıkıntısının yaşandığı Sakarya\'da su idaresi vatandaşlara su tasarrufu yapmaları konusunda uyarıda bulunurken, Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ise yağmurlu havada park, orta refüj ve kavşaklardaki çimleri içme suyuyla suluyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, sorunun eski olan sulama sisteminde yağmur sensörlerinin bulunmamasından kaynaklandığını belirterek sorunu ortadan kaldıracak tam otomatik sulama sistemi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Çimler yağmurlu havada içme suyu ile sulanıyor

Yurdun büyük bir bölümünde görülen yağışlı hava Sakarya\'da da etkisini devam ettiriyor. Son 4 günde şehirde metrekareye 50 kilogramın üzerinde yağış düştü. Ancak son yağışlara rağmen şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü\'nde ki su seviyesi hızla düşmeye devam ediyor. Son verilere göre, kritik eşiği 29.90 kotu olan gölün seviyesi 29.98 koduna geriledi. Yaşanan bu durum herkesi korkuturken Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), su tasarrufu çağrısında bulunmuştu. Yaşanan bölgesel kuraklığın su tasarrufunun önemini bir kez daha net bir şekilde gösterdiğini belirten yetkililer, vatandaşları su tasarrufuna özen göstermeleri konusunda uyararak araç yıkama, bahçe sulama, halı yıkama gibi etkinliklerini ertelemelerini istemişti. Vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyarıda bulunulurken park, orta refüj ve kavşaklardaki çimler yağmurlu havada Sapanca Gölü\'nden temin edilen içme suyuyla sulanıyor. Gece saatlerinde yağan yağmura rağmen çimlerin fıskiyelerle sulandığını gören sürücüler ve vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşıyor.

"Sorunun farkında değiller"

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, su tasarrufu konusuna çok büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek; "Bu kadar yağmur olduğu dönemde sulama yapılmamalı. \'Suyu tasarruflu kullanın\' diye duyuru yapıyorlar. Ancak sorunun ciddi olduğundan farkında değiller. Kurumlar arasında koordinasyon sağlanması su tasarrufu konusunda çok önemli. Kurak döneme giriyoruz. Daha fazla kuraklık yaşanabilir. Peyzaj alanlarına daha az su isteyen bitkiler ekilmeli. Az su isteyen çok güzel bitkiler var. Bu bitkiler seçilirse su tasarrufuna katkı sağlar" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise yağmurlu havada sulama yapılmasının sistemin eski olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Sulama sisteminde yağmur sensörlerinin bulunmadığını kaydeden müdürlük, sulama sisteminin tek bir merkezden açılıp kapanabilecek sistemle değiştirilmesi için çalışma başlatıldığını duyurdu.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]