Virüs Tespit Edilen 3 Kişi İyileşti

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, domuz gribi virüsü tespit edilen 2'si çocuk 3 kişinin iyileştiğini söyledi.

Bektaş, açıklamada, Adapazarı, Arifiye ve Hendek ilçelerinde 2'si çocuk üç kişide domuz gribi virüsünün tespit edildiğini hatırlattı.

Şahısların yurt dışı bağlantılarının olduğunu kaydeden Bektaş, "Hendek'te virüs tespit edilen 43 yaşındaki kişi bir süre önce Almanya'ya gidip gelmiş. Yine Karaman Mahallesi'nde virüs tespit edilen 5 yaşındaki çocuğun ailesine yurt dışından yakınları ziyaret etmiş." dedi.

Virüs bulaşan 3 kişinin tamamen iyileştiğini ve tedavilerinin tamamlandığını ifade eden Bektaş, hastalarla teması bulunan kişilerde de virüs tespit edilemediğini bildirdi.

Bektaş, şüpheli 4 vakanın bulunduğunu, bu kişilerden alınan kan örneklerinin tahlil yapılmak üzere Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildiğini bildirdi.

Domuz gribinin yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler alındığını kaydeden Bektaş, şu anda görülen tüm vakaları domuz gribi olarak değerlendirdiklerini ve tedavileri buna göre yaptıklarını dile getirdi.

Art arda gelen domuz gribi haberlerinin vatandaşlar arasında tedirginliğe yol açtığının altını çizen Bektaş, şunları söyledi: "Bulaşmanın önlenmesi amacıyla insanların maske takmasında fayda var. Özellikle hastane ve sağlık ocaklarında hastaların diğer kişilere virüsü bulaştırma ihtimaline karşı tedbir olarak maske kullanmalılar. Sağlık çalışanlarının da korunmaya yönelik maske ve eldiven takması gerekiyor. Ancak sağlık kuruluşlarında çalışan görevlilerin maske taktığını görenler (bu hastanede domuz gribi) şeklinde düşünceye kapılıyor. Her maske takanda domuz gribi var şeklinde düşünmek yanlış. Bu işi paranoyaya dönüştürmeden ciddi şekilde tedbirlerimizi almalıyız."

Hastalığın sağlıklı insanlarda normal grip gibi seyrettiğini anlatan Bektaş, alınacak önlemleri şöyle sıraladı: "Bu hastalığı genel grip gibi kabul etmek gerek. Hastalık belirtileri ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücutta ağrılar, baş ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık olarak kendisini gösteriyor. Vatandaşlar hijyene çok dikkat etmeli. İş yerinde, toplu taşıma araçlarında ve ortak kullanılan alanlarla temas edildikten sonra elleri, yüze, göze, ağıza ve burna sürmekten kaçınmalıyız. Bu tür ortamlara temas sonrası mutlaka ellerinizi sabunla yıkamalıyız. Toplu bulunulan mekanları, iş yerlerini ve evleri sık sık havalandırmamız gerekiyor. Karşılaşmalarda tokalaşma ve öpüşmeden kaçınmalıyız..Öksüren, hapşıran, hasta insanlardan uzak durulmalı. Hastalık belirtisi gösteren kişiler kalabalık ortamlardan uzak durmalı."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]