Veteriner Hekimleri Odasından Kurbanlık Uyarısı

Sakarya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurbanlık alacak vatandaşları uyararak kurbanlık için tosun ve koç tercih etmelerini istedi.  

Yıldız, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yaptığı açıklamada, kurbanlık alacak vatandaşları uyararak, "Satın alınacak hayvan sağlıklı olmalıdır. Bu konuda yanılmamaları için ise yapılacak işlem, kurbanlıkların veteriner hekim kontrolleri olan kurban hayvan pazarlarından alınmasıdır. İlk başta kasaplık hayvanların dış görünüşlerine bakılması gerekmektedir. Bu sırada hayvanların genel durumları, besi performansı, hastalık belirtileri ve anormallikler gözlenebilir. Örneğin kurbanlık alımında hayvanlardaki davranış, yürüyüş, yapı, şekil, solunum anormallikleri, duruş bozuklukları, anormal renk, koku ve yine önemli yapısal değişiklikler eklemlerde şişkinlik, göbek şişkinlikleri, çene altında şişlik, şişmiş karın, doğal vücut deliklerinden anormal akıntılar (burun akıntısı, genital organlar, kanlı ishal) büyümüş ve duyarlı meme dokusu gibi belirtiler dikkate alınmalıdır" dedi.  

Kurban için tosun ve koçun tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, "Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların 2, devenin de 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Kurbanlık hayvanın burnunun meme kısmı kuru ve çatlak olmamalı, nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak meme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. Gözleri mat renkte olmamalı, parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir. Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı. Koyun ve inek gibi dişi bir hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli. Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir. İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı. Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir" diye konuştu.  

Yıldız, kurban fiyatları üzerinde birtakım oyunlar oynandığını belirterek, "Cambazlar ve besiciler şu an fiyatları yüksek tutuyor, hayvan yok diyorlar. Dağ, taş hayvan dolu. Türkiye'de herkese yetecek hayvan var" dedi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]