Valilik o santrallerle ilgili inceleme başlattı

Sakarya\'da 12 yıldır faaliyet gösteren ve yerleşim birimleri ile iç içe olan doğalgaz çevrim santralinin baca ölçüm sonuçlarının açıklanmaması, Sakarya Valiliği’ni harekete geçirdi. Basında çıkan haberlerden sonra Valilik, santral ile ilgili inceleme başlattı.

Sakarya Valiliği’nden edinilen bilgiye göre, santralin baca ölçümlerinin belirlenmesi ve kamuoyuna tatminkar bir açıklama yapılması için Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün ilgili kurumlara talimat verdiği öğrenildi. Dünyada bir şehre kurulan en büyük santral olarak bilinen Enka Sakarya Gebze Doğalgaz Çevrim Santrali\'nin çevreye etkilerinin uzun vadede ortaya çıktığı belirtiliyor. Şehirde kanser vakalarının fazlalaştığı, tarımda verimin azaldığı iddiaları ve santral yetkililerin açıklama yapmaması halkı tedirgin etmişti. Santralin çevreye ne kadar zehirli atık saldığının bilinmediğini belirten Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, santralin olumsuz etkilerinin yavaş yavaş ortaya çıktığını, ısı artışı yaşandığını belirterek mutlaka baca ölçümlerinin açıklanması ve gereken tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirmişti.

İkisi Gebze’ye yapılması planlanan, ancak daha sonra üç güç santralinin de Sakarya’ya kaydırılmasına o tarihte bilim adamları da karşı çıkmıştı. 1.554 MW nominal kapasiteli Gebze Enerji Santrali ile 777 MW nominal kapasiteli Adapazarı Enerji Santrali, köylerle iç içe, 400 bin nüfusa sahip Adapazarı şehir merkezine ise sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün santralde baca ölçüm cihazı bulunmuyor. Tüm tepkilere rağmen Enka’dan açıklama yapılmaması da endişeleri artırıyor. 
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]