Vali Büyük, Dünya Özürlüler Günü'nü unutmadı

Sakarya Valisi Mustafa Büyük 3 Aralık Günü kutlanacak olan Dünya Özürlüler günü dolayısıyla yayımladığı mesajında Sakarya’daki özürlülerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Büyük 2013 yılı Kasım ayı itibariyle Sakarya’daki 3 bin 408 kişiye 23 milyon 979 bin 417 TL evde bakım ücreti ödendiğini ve 5 bin 5 kişiye engelli kimlik kartı düzenlendiğini söyledi.

“Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla hepimizi yakından ilgilendiren ve herkesin ortak çabasını gerektiren bir konudur” diyen Vali Büyük, bir insanın engelli olmasının onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olmasına bir engel teşkil etmediğini söyledi. Engelli olmanın beraberinde bir takım sıkıntı ve zorlukları da getirdiğini kaydeden Vali Büyük, “Ancak her şeye rağmen yaşama sevinci hiçbir şekilde kaybedilmemelidir. Hiç bir engelliliğin bilerek ve isteyerek olmadığını unutmayalım. Her normal insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım. Bir gün bizim de sakat kalabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan, onlara yardımcı olalım” dedi.

Türkiye’nin bir gerçeği olan engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almanın herkesin ortak sorumluluğunda olduğunu dile getiren Vali Büyük, devlet tarafından engellilerin topluma kazandırılması, kişisel ve sosyal haklardan tam ve eşit ölçüde faydalanmalarını sağlamak amacıyla evrensel ölçülere paralel düzenlemeler getirildiğini ve engelli vatandaşların sahiplenildiğini söyledi.

Devlet tarafından engelli bireylere yönelik yapılan çalışmalardan da bahseden Vali Büyük Sakarya’da yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Sakarya’da 2013 yılı Kasım ayı itibariyle 3 bin 408 kişiye 23 milyon 979 bin 417 TL evde bakım ücreti ödenmiş olup, 5 bin 5 kişiye Engelli Kimlik Kartı düzenlenmiştir. Yine; bugün itibariyle bin 876 çocuğumuz akranları ile aynı sınıfta kaynaştırma eğitimi alırken, 694 çocuğumuz da özel eğitim okullarında eğitim görmektedir. İlimizde 4 özel eğitim, 3 özel eğitim anaokulu, 81 özel eğitim sınıfı, 56 destek eğitim odası ve 1 hastane sınıfı aktif durumdadır. Bu okullarımızda 272 öğretmen görev yapmaktadır. Serdivan Nilüfer Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin açılmasıyla birlikte, Türkiye’de ilk defa Sakarya’da Özel Eğitim alanında anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve yaygın eğitimde aynı ilçe merkezinde “Kampüs” şeklinde eğitim veriyoruz.”

Vali Büyük yayımladığı mesajın sonunda “Dünya Özürlüler Günü’nün engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmasını ve engellilerin sorunlarına toplumsal duyarlılığın artmasını dilerim” ifadelerini kullandı.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]