Uzun Çarşı'nın çatısı çöktü

Sakarya’nın tarihi simgelerinden biri olan ve 5 deprem geçiren Uzun Çarşı’nın çatısı, biriken kar yükünü kaldıramayarak kısmen çöktü. Çöken kısımda kimsenin olmaması faciayı önledi. 

İki asırlık şehir tarihinin merkezi durumunda olan ve 1999 Marmara depremi ile birlikte 5 deprem geçiren Uzun Çarşı’nın çatısı, geçtiğimiz hafta boyunca etkili olan kar yağışı sonrası biriken karların yükünü kaldıramayarak kısmen çöktü. Büyük bir gürültü ile çöken çatının altından kimsenin geçmemesi olası bir faciayı önledi. Olay yerine tedbir amaçlı 112 Acil Servis ekipleri sevk edilirken, polis ekipleri olay yerinde güvenlik önlemleri alarak vatandaşların geçişini önledi.
Çatısında çökme meydana gelen Uzunçarşı’da gerekli tüm önlemlerin alındığını açıklayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kardan, “Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Uzunçarşı’da derhal inceleme başlattı. Herhangi bir sorun meydana gelmemesi için saat 17.00 itibari ile Uzunçarşı ana cadde çatısının tamamında söküm çalışması başlatıldı” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan, çatısında çökme meydana gelen Uzunçarşı’da gerekli tüm önlemlerin alındığını açıkladı. Kardan, “10 Ocak, saat 15.45’te Uzunçarşı çatısında çökme meydana geldi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Uzunçarşı’da derhal inceleme başlattı. Bölgede gerekli tüm önlemler İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile ortaklaşa alındı. Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından tehlike arz ettiği için bölgedeki yaya yolları kapatıldı. Gerekli güvenlik önlemleri en üst seviyede tutuldu. Uzunçarşı Derneği ile koordineli bir şekilde bölge esnafına bilgi verildi. Herhangi bir sorun meydana gelmemesi için saat 17.00 itibari ile Uzunçarşı ana cadde çatısının tamamında söküm çalışması başlatıldı” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Uzunçarşı ana cadde çatısı söküm çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği belirtilerek, “Ekipler Uzunçarşı ana caddesinin her iki yakasında da eşgüdümlü olarak 24 saat çalışmaktadır” denildi. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Çatısının bir bölümünde çökme meydana gelen Uzunçarşı’da Büyükşehir Belediyesi yetkilileri derhal inceleme başlatmış, bölgede İl Emniyet Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde güvenlik önlemleri alınmıştı. Bölge esnafı çalışmalar ile ilgili ayrıntılı bilgilendirilmiş, vatandaşların can güvenliği açısından tehlike arz ettiği için Uzunçarşı ana cadde çatısında söküm çalışmasının başlatıldığı duyurulmuştu” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı; “10 Ocak Cumartesi günü, saat 17.00 itibari ile ekipler Uzunçarşı’da çatı söküm çalışmalarına başladı. Söküm çalışmaları gece boyunca devam etti. Büyükşehir Zabıta ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de bölgedeki güvenlik önlemlerini en üst seviyede tutmaktadır. Ekipler Uzunçarşı ana caddesinin her iki yakasında da eşgüdümlü olarak 24 saat çalışmaktadır” denildi.
Adapazarı'nda haftasonu kar yağışına dayanamayarak çöken tarihi uzunçarşının çatısının bir bölümünün çökme anı bir işyerinin güvenlik kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi. Görüntülerde tarihi çarşıda alışveriş yapanlar çatının çökmesiyle birlikte kaçaşırken, çocuklu bir ailenin ise şans eseni ölümden dönmeleri yer aldı. 

Adapazarı'nda haftasonu meydana gelen olayda, bir asırlık tarihi uzun çarşının çatısının 15 metrelik bölümü kar yağışına dayanamayarak büyük gürültü ile çöktü. Çökme sonucunda ölen veya yaralanan olmazken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarihi çarşıyı güvenlik nedeniyle kapattı ve tüm çatıyı sökme kararı aldı. Tarihi çarşıdaki çatının çökme anının, bir işyerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği ortaya çıktı.

Görüntülerde çarşıda alışveriş yapan bir aile vitrine bakarken, yürüyen iki kişi görülüyor. Büyük gürültüyle çatı çökerken iki kişi can havliyle kaçışıyor, aile ise vitrinine baktıkları dükkanın kapısında kalarak mutkak bir ölümden dönüyor.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]