Uyuşturucu Bağımlılığı Test Laboratuarı Kuruldu

Sakarya'da mahkemece haklarında uyuşturucu suçundan tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen hükümlülerin bağımlılık testleri Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan laboratuarda yapılacak.

Daha önce bağımlı olup olmadıkları belirlenmeden Alkol, Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne (AMATEM) gönderilen hükümlülerden tahlilleri temiz çıkanlar, bundan böyle AMATEM'e gönderilmeyecek.

Kullanmayan kişiler için mağduriyet

Sakarya Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Hakan Ceylan, yönetmelik gereğince haklarında uyuşturucudan tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen hükümlülerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığının tespitinin, ilk basamak sağlık kuruluşlarında yapılması gerektiğini söyledi.

İlde daha önce bağımlılık testinin yapılacağı bir laboratuarın bulunmaması sebebiyle hükümlülerin AMATEM'e gönderildiğini ifade eden Ceylan, bu durumun uyuşturucu kullanmayan kişiler için mağduriyet oluşturduğunu dile getirdi.

Testlerde uyuşturucu kullandığı tespit edilen kişilerin AMATEM'e yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ceylan, "İlde test için laboratuar olmadığından bağımlı olup olmadığını ayırmadan tüm hükümlüler AMATEM'e gidiyordu. Yönetmelik gereği hükümlünün önce birinci basamak sağlık kuruluşuna gönderilmesi gerekiyor. Burada madde bağımlısı olup olmadığı belirlenmesinin ardından bağımlılar AMATEM'e gönderilirken bağımlı olmayanlara da uzman görevliler tarafından uyuşturucu hakkında rehberlik hizmeti veriliyor. Daha önce uyuşturucu kullanmadığı halde bağımlılık testi için AMATEM'e giden hükümlüler mağdur oluyorlardı. Bağımlıymış gibi muamele görüyorlardı. Bu kişilerin psikolojisi olumsuz etkilileniyordu. Bu durum AMATEM'in de iş gücünü arttırıyordu." diye konuştu.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan yeni laboratuarda hükümlülerin bağımlı olup olmadıklarının kontrol edileceğini anlatan Ceylan, şöyle konuştu: "Kişinin bağımlı olup olmadığı bundan sonra Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tespit edilecek. Kişiden belirli aralıklarla 8 kez idrar örneği alınacak. Bir testi dahi pozitif çıkarsa kişi AMATEM'e yönlendirilecek."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]