Usulsüzlük Davası'ndaki serbest bırakılmalara itiraz

Sakarya\'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasının ikinci dalgasında savcı, tutuklama talep ettiği 12 şüphelinin nöbetçi mahkemece serbest bırakılmasına itiraz etti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı\'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ikinci aşamasında gözaltına alınarak nöbetçi mahkemeye sevk edilen 18 şüpheli serbest bırakılmıştı. Savcının tutuklanmalarını istediği 12 şüpheliye adli kontrol tedbiri ile yurt dışı çıkış yasağı uygulanmıştı. Adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 şüpheli ise tedbir uygulanmadan serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, dün tutuklanmalarını talep ettiği 12 şüphelinin serbest kalmasına ve adli kontrol talep ettiği 6 şüpheliye tedbir uygulanmamasına Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi\'ne başvurarak itirazda bulundu.

Beton numune analizlerine soruşturma

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasının ilk dalgasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan\'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9\'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25\'i tutuklama, 8\'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs\'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi\'ne sevk edilmişti.

\'Örgütlü şekilde rüşvet\', \'sahte belge düzenlemek\' ve \'nitelikli dolandırıcılık\' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı. Soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine 25 şüpheliden 24\'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartılmıştı. 24 şüpheliden 22\'si yakalanıp cezaevine gönderilirken 2 şüphelinin aranması için çalışma başlatılmıştı.

Soruşturmanın ikinci dalgasında 27 Haziran\'da bir öğretim üyesi, yapı denetim firması çalışanları, inşaat sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların çalışanları ve bina sahiplerinin de aralarında bulunduğu 20 şüpheli gözaltına alınmıştı. Daha önce emniyette ifadeleri alındığı için aynı gün savcılığa sevk edilen şüphelilerden 2\'si savcılıkça serbest bırakılmıştı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen 18 şüpheli serbest bırakılmıştı.

Soruşturmada, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda, kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği öne sürülüyor. 1999 Marmara depremi sonrasında orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalardan alınan numunelerde usulsüzlük yapılarak sağlam raporu verildiği iddia ediliyor. İddialar ile ilgili 25 binada 4 bilirkişi tarafından inceleme yapıldığı, bazılarında usulsüzlüğe rastlandığı ileri sürüldü.

Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasının ikinci dalgasında savcının, 12 şüphelinin serbest bırakılmasına yaptığı itiraz, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ikinci aşamasında, gözaltına alınarak nöbetçi mahkemeye sevk edilen 18 şüpheli serbest bırakılmıştı. Savcının tutuklanmalarını istediği 12 şüpheliye adli kontrol tedbiri ile yurt dışı çıkış yasağı uygulanmıştı. Adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 şüpheli ise tedbir uygulanmadan serbest bırakılmıştı. Savcının, 12 şüphelinin serbest bırakılmasına yaptığı itiraz, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]