Üstün'den İsrail'e sert tepki!

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İsrail askerlerinin Mesid-i Aksa’ya saldırısını bir basın açıklaması ile kınadı.

Milletvekili Üstün yazılı açıklamasında saldırıyı vahşet olarak nitelendirdi ve yapacakların ziyaretin engellenmesine de sert tepki gösterdi. Üstün “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı olarak, İsrail’in ibadethanelere vahşice saldırısını ve ayrıca Komisyonumuzun tamamen barışçıl amaçla arzu ettiği ziyaret talebini ısrarla reddederek Gazze’yi ziyaretimizi engellemesini kınıyor ve İsrail’i insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı olmaya davet ediyoruz” dedi.

İşte Milletvekili Üstün’ün o kınama açıklaması:

“Bilindiği üzere İsrail 7 Temmuz 2014 tarihinde başlayan ve 51 gün süren Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırılarında 2 bin 143 Filistinliyi katletmiş, 10 bin 918 kişiyi de yaralamıştır. Komisyonumuzun 18 Temmuz 2014 tarihli toplantısında söz konusu saldırılar görüşülerek “İsrail’in Gazze’ye Yönelik İnsanlık Dışı Operasyonları Sonucu Yaşanan Ağır İnsan Hakları İhlalleri Kararı” kabul edilmiş, bir bildiri olarak okunmuş ve yayınlanmıştı.

“Sonucun görülmesini istemiyorlar”

Ayrıca aynı tarihte Komisyonumuzca, mümkünse hemen veya ateşkesin sağlandığı uygun bir zaman diliminde Gazze’nin ziyaret edilmesine karar verilmişti. Bu amaçla Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla İsrail makamlarına talebimiz iletilmiştir. Ancak, İsrail makamlarınca ziyaret talebimiz, askerî harekâtın sona ermesinden sonra ele alınabileceği bildirilmiştir. Ateşkesin sağlandığı 26 Ağustos 2014 tarihinden iki gün sonra, İsrail’in önceki talebimize karşı cevabına binaen ziyaret talebimiz yenilenmiş, ancak bu defa da “siyasi yetkililerden müteşekkil heyetlerin Gazze’yi ziyaret taleplerinin karşılanmadığı” bildirilerek, talebimiz reddedilmiştir. Oysa Türkiye’den siyasi heyetler, dünyanın bütün ülkelerini ziyaret etmekte, tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları da Türkiye’yi ziyaret etmeye davet etmektedir. İnsan haklarına saygılı her devletin kapılarını herkese açık tutması doğaldır. Ancak maalesef İsrail bu tutumuyla saldırılarının sonuçlarının çıplak gözle görülmesini istemediğini ortaya koymaktadır.

“Kaostan faydalandılar”

Nitekim yine dün (05.11.2014), Müslümanlar ve tüm dinler tarafından kutsal kabul edilen ve saygı duyulan Mescid-i Aksa İsrail askerlerince basılmıştır. Baskın sırasında askerlerce Külliye’nin içinde ateşli silahlar kullanılmış, mihraba zarar verilmiş, Kuran’ı Kerimler yerlere saçılmıştır. Bu yapılan vahşice bir saldırıdır. Ne yazık ki, İsrail uluslararası alandaki kaos ortamından faydalanarak saldırılarını devam ettirmektedir.

İbadet özgürlüğü ve ibadet yerlerine saygı temel hakların vazgeçilmez bir unsurudur. Bir devletin, bir dinin mensuplarınca kutsal sayılan bir mekâna saygı göstermemesi ve onu hiçe sayarak tahrip etmeye çalışması o devlette hiçbir hakkın güvence altında olamayacağının açık işaretidir.

“İnsan haklarına saygılı değiller”

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı olarak, İsrail’in ibadethanelere vahşice saldırısını ve ayrıca Komisyonumuzun tamamen barışçıl amaçla arzu ettiği ziyaret talebini ısrarla reddederek Gazze’yi ziyaretimizi engellemesini kınıyor ve İsrail’i insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı olmaya davet ediyoruz.”
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]