Üretim yok işsiz çok

Ekonominin kronik hastalığı işsizlik, resmi rakamlara göre 2,6 milyon kişiyi kıskacına alırken, gerçek rakamın 5 milyona yakın olduğu belirtiliyor.

2001 krizinden önce yüzde 6,6 olan işsizliğin, “tek parti” iktidarı döneminde bir türlü yüzde 9-10’un altına inmemesi yanlış ekonomi politikalarının varlığını kanıtlıyor. Türkiye’nin 2014 yılı işsizlik verileriyle ilgili basın açıklaması yapan saadet partisi genel idare kurulu üyesi ismet Aksoy, üretim yapmayan bir ülkede işsizliğin düşmesinin beklenmesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, TÜİK’in işsizlik alanındaki verilerinin de yanlış olduğunu söyledi.

Üretim yapmayan ülkede işsizlik mi düşer?

İsmet Aksoy, siyasi iktidarın üretimi bırakıp, parasal hesaplar peşinden koştuğunu ve üretim yapmayan bir ülkede işsizliğin düşmesinin beklenemeyeceğini söyledi. TÜİK’in işsizlik rakamlarının da gerçekçi olmadığını belirten Aksoy, “İşsizlik rakamları açıklandığı gibi yüzde 9,1’ler değil. Kendi nüfusunu bile sayamayan bir ülke, işsizleri tam manasıyla nasıl bilebilir. Sadece üniversite mezunu olanların yüzde 56’sı işsiz bir şekilde dolaşıyor. Bu küçücük örnek bile Türkiye’deki işsizliğin hangi safhalarda olduğunun göstergesidir. AKP’nin pili 10–12 yıl sürdü ama bu ekonomi sisteminin bundan sonra devam edebilmesi mümkün değildir” dedi.

Aksoy 12 yılı aşkın süredir devam eden “tek parti” iktidarı da işsizliğe çare üretemedi. Siyasi iktidar sağlıklı büyümenin anahtarı olan üretime gerekli önemi vermeyip ekonomiyi para piyasalarından ibaret saymaya devam etti. Sıcak para ve borçlanamaya dayalı büyüme modeli, kısa vadede bir büyüme sağlasa da bu büyüme sıhhatli ve sürdürülebilir olamadı. Dolayısıyla gerekli istihdam imkânlarını da sağlayamadı.

İktidar partisinin henüz göreve gelmediği 2001 yılı Aralık ayında resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 6,6 iken, “tek parti” iktidarı döneminde bu oran en düşük yüzde 9,8 (Aralık 2011) oldu. Ekonomik istikrarı sağladığı iddia edilen “Tek parti” iktidarı, 2001 krizi öncesinde koalisyon hükümeti zamanındaki yüzde 6,6 işsizlik oranının yakınından bile geçemiyor. Dedi

Gerçek İşsizlik Yüzde 20’lerde

İsmet Aksoy Resmi rakamlara göre 2014 Haziran ayı işsizlik oranları yüzde 9,1’i bulan ve 2,6 milyon olarak açıklanan işsizlik, durgunluğa doğru giden ekonominin en büyük handikaplarından birisini oluşturduğunu hatırlattı ve 15–24 yaş arası genç nüfusun yüzde 20’ye yakınının işsiz olduğu Türkiye’de, gerçek işsiz rakamının iş aramaktan umudunu kesenlerin de dâhil edilmesiyle  olduğu Türkiye’de, gerçek işsiz rakamının iş aramaktan umudunu kesenlerin de dâhil edilmesiyle 4,7 milyon civarında olduğunu zannediyoruz dedi. Aksoy Ekonomide istikrarın sağlandığı ve “dörtnala koştuğu” iddia edilen Türkiyenin, vatandaşına gerekli ş imkânlarını sağlayamamaya devam etmesinin izahı Türkiyenin iyi yönetilmediğinin kanıtıdır." dedi.

Üretimi Bırakıp Parasal Hesaplar Peşinde Koştular

TÜİK’in işsizlik verileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan ismet Aksoy, bir ülkenin ekonomik olarak büyüyebilmesini iki nedene bağlıdır. Bu nedenleri üretim ve parasal kaynak olarak açıklayan Aksoy, AKP hükümetinin, üretimi bırakıp, parasal hesaplar peşinden koştuğunu belirtti. AKP’nin üçkâğıtlar yaparak, seçmeni, işsizleri ve milleti kandırdığını belirterek, üretim yapmayan bir ülkeden işsizliğin düşmesinin beklenmesinin yanlışlığına dikkat çekti”

Yıllar İşsizlik Oranı (%)

Aralık 2009 14.3

Aralık 2010 11.9

Aralık 2011 9.8

Aralık 2012 10.1
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]