Ünlü Şair Yahya Kemal Beyatlı Anıldı

Ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı ölümünün 50. yıldönümünde Sakarya İl Özel İdaresi kütüphanesinde düzenlenen konferansla anıldı.

Yahya Kemal Beyatlı'ın 50. ölüm yıldönümü nedeniyle İl Özel İdaresi Kütüphanesi'nde Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç, Dr Mehmet Özdemir'in konuşmacı olarak katıldığı “Yahya Kemal'e Dair” konulu konferans düzenlendi.

2008 yılının Yahya Kemal yılı olarak ilan edilmesinden duyduğu mutluluğu belirten Mehmet Özdemir, “Yıl boyunca devam edecek faaliyetlerin Türk şiirinin bu büyük ustasının daha iyi tanınmasına, daha geniş okur kitlelerine ve özellikle genç nesillerce anlaşılmasında katkıda bulunmasını diliyorum. Üstat Yahya Kemal Beyatlı'yı, ölümünün 50. yıldönümünde saygıyla, rahmetle anıyoruz” dedi.
Yahya Kemal'in çok ünlü bir şahsiyet olmasına rağmen ömrünün sonlarına kadar kitabının basılmadığını hatırlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yahya Kemal, toplumu iyi bilen, sanatını hisseden ve bunu şiirleriyle ölümsüzleştiren bir şairdir. Onun düşünce ve sanat dünyasında Üsküp, Paris ve İstanbul'un tesirleri yoğundur. Üsküp'te doğmuş, gençliğini Paris'te geçirmiş ve ömrünü de İstanbul'da tamamlamıştır. Yahya Kemal döneminin bütün aydınları gibi, Osmanlı'nın yitirdiği gücü, Paris'te aramıştır. Ancak o Avrupa'da aradığının Paris'te değil de, Asya'da İstanbul'da olduğunu keşfetmekte gecikmemiştir. Yahya Kemal'in şiirlerinde çoğunlukla maddeyi aşıp mânâya ulaşma gâyesi vardır.”

Özdemir; konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. İl İdaresi Kütüphanesi'nde yazar ve düşünürlerle yapılan edebi, felsefi, sosyal ve kültürel sohbetler devam edecek.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]