Umutla başladı, iflasla bitti

Karasu İlçesi\'nde Temmuz 2007\'de coşkulu bir törenle temeli atılan tesisin kapısı yaklaşık beş yıldır kilitli.

Bin kişiye iş sağlayacağı umutları 20 milyon dolar harcanan koca tesisin kapısına asılan bu kilitle şimdilik söndü. Tesisi bekleyen 7 işçi 8 aydır maaş alamadıklarını iddia ettiler. Geçtiğimiz hafta mahkeme tesisin iflas kararını verdi. 2008 yılında dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz en fazla demir çelik sektörü ile  gemi yapım sanayisini etkiledi. Yapılan açıklamalarda: "Türk tersanelerine sipariş verilmiş ancak kriz nedeniyle iptal edilen gemilerin tutarı 4 milyar dolar. Bu gerçeği göz ardı etmek olmaz. Tersane Karasu\'ya bir günde gelmedi. Bunun için harcanmış çabalar var. Yerinin seçiminden dolgusunun başladığı tarihe temelinin atılmasından ilk geminin kaynağına kadar sürecin içinde yer alanlar kapanıştan sonra sus pus. Kimse Gündoğdu Tersanesi\'ni ağzına almıyor. Sanki orada bir tersane yok, sanki birilere umut verilmemiş" denildi.

Gündoğdu Gemi Sanayi tarafından Karasu\'da 2007 yılında kurulan tersanede yapılan ilk gemi 8 bin 200 tonluk Garip Baba isimli kuru yük gemisi oldu. Garip Baba 20 Ağustos 2010 Cuma günü sessiz sedasız denize indirildi. Tersane\'de 2008 de ikinci gemi olarak yapımına başlanan 8 bin 200 gros tonluk yük gemisinin yapımı 17 aylık bir çalışma sonucu tamamlandı. Günlük yaklaşık 200 işçinin çalışması sonucu bitirilen 120 metre uzunluğunda 16 metre genişliğindeki geminin 8 metrelik kısmı suyun altında kalıyor. Özel balonlar yardımıyla denize indirilen gemi daha sonra römorkör tarafından çekilerek Marmara Tersanesi\'ne götürüldü.

Şimdi ne olacak?

Alacakların açtıkları iflas davası sonuçlandı. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 14 Mart 2013 tarihinde yapılan duruşmada Gündoğdu Sanayi\'nin iflas erteleme talebini reddetti. Ve Gündoğdu ile birlikte tersane alanında üretim faaliyeti yapan 5 şirketin iflasına karar verdi.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]