Türkiye'nin Yıldızı 2011'de Parlayacak

Ekonomik kriz ve krizin beyaz eşya sektörüne etkileri SATSO’da masaya yatırıldı.

Tüm dünya ülkelerini derinden sarsan ekonomik krizin beyaz eşya sektörüne ve ülkemize olan etkilerini ve sonuçlarını değerlendirmek üzere, SATSO 9. Meslek Komitesi tarafından (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) düzenlenen, meslek grubunda faaliyet gösteren üyeler ile çevre illerde dayanıklı tüketim malları ticareti yapan firmaların yetkililerinin iştirak ettiği bilgilendirme toplantısında Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Sayın A. Gündüz ÖZDEMİR katılımcılara bilgiler aktardı.

Dünya Tarihinin En Kritik Dönemi

29 Nisan 2009 Çarşamba günü Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapılan söz konusu toplantıda dayanıklı tüketim malları sektöründeki mevcut durum ve beklentiler konusunda bilgiler aktaran ÖZDEMİR, ekonomik olarak dünya tarihinin en kritik dönemini yaşamakta olduğunu belirterek dünya ülkelerinin bir fırtınaya tutulmuş olduğunu ve bu fırtınanın ne zaman duracağı konusunda hiç kimsenin bir bilgisi olmadığını, dolayısıyla sadece öngörülerle hareket edildiğini ifade etti.

Özdemir konuşmasının devamında, dünyanın girdiği köklü değişim sürecinde aktörlerin ve lider ülkelerin değişmeye başladığını ve dünyadaki ekonomik servetin batıdan doğuya kayma eğiliminde olduğunu Çin ve Hindistan gibi ülkelerin bu eğilimden dolayı güçlenmeye başladığını ifade etti.

Parlayan Yıldız Türkiye

ABD’de Morgate emlak krizi ile başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz ile ilgili görünen manzaranın 2009 yılının ilk üç aylık dönemine bakıldığında beklenenden daha iyi olduğunu belirten Özdemir, yine 2009 yılının ikinci yarısından sonra iyileşme döneminin başlayacağı görüşünün hakim olduğunu ve bu görüşün yaygınlaşmasının reel sektörü olumlu yönde etkilediğini, piyasaların canlanmaya başladığını da sözlerine ekledi.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Sayın A. Gündüz Özdemir, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve gelecek dönemlerin parlayan yıldızlarından biri olacağını ifade ederek Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerinden biri olmaya aday olduğunu belirtti. Özdemir ayrıca, Türkiye’deki bankacılık sektörünün 2001 krizi ile birlikte disipline edildiğini, bankacılık sektörünün sağlam olmasının bugün dünyada yaşanan krizi ülkemizin bir felakete uğramadan yaşadığını aksi halde Türkiye’nin böyle bir global krizden çıkmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.

Beyaz Eşya Sektörü Gelişti

Yaşanan krizin beyaz eşya sektörüne olan etkilerine de değinen A. Gündüz Özdemir, 2000 yılı baz alındığında o dönemden bu yana beyaz eşya olarak adlandırılan fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi üretimi ve satışında oldukça ciddi bir gelişme kaydedildiğini dile getirdi. 2000’li yıllarda 15 milyon olan hanenin 2009 da 18 milyona ulaştığını ve hane sayısı arttıkça beyaz eşya satışlarının da arttığını, beyaz eşya sayısının hane sayısının %10’una tekabül ettiğini ve bunun azımsanmayacak bir oran olduğunu, ayrıca, inşaat sektöründeki gelişmelere paralel olarak da beyaz eşya sektörünün geliştiğini iki sektörün birbirinin gelişimine önemli katkısı olduğunu belirtti.

Durum Hem Sevindirici, Hem de Tedirgin Edici

Yaşanan kriz döneminde beyaz eşya sektörünün tek başına ayakta kalmaya çalıştığını, şu an ki durumun hem sevindirici hem de tedirgin edici olduğunu belirten Özdemir, Ocak 2009 da tüketicilerin temkinli ve satın alma kararlarını erteleyen bir davranış içersine girmelerinin GSİHY’nin düşmesine neden olduğunu, işsizliğin arttığını ve bu durumun yaşanan krizin etkilerini iki misli artırdığını, tüketimin oldukça daralmış olmasından dolayı fazlasıyla karamsar bir durumda olan reel sektör ve buna bağlı olarak beyaz eşya sektörünün bugün geldiği noktanın tahmin edildiği kadar kötü olmadığını hatta umut vaat ettiğini, devlet teşviklerinin ve sunulan fırsatların istikbal kaygısı taşıyan tüketiciler tarafından çok iyi değerlendirilerek piyasanın canlanmasına katkı sağlandığını belirtti.

Söz konusu global krizin beyaz eşya üzerindeki etkilerinin azaltılması için arz talep dengesinin sağlanması gerektiğini belirten Özdemir, 2009 yılında beyaz eşya pazarının %20 civarında küçüleceğini ve bu tahmini rakamın devlet desteklerinin devam etmesi halinde %15’e inebileceğini dile getirdi.

Moral ve Motivasyon Çok Önemli

Dünyada krizle birlikte yaşanan değişim süreci ile birlikte tarım sektörünün büyük bir yükselişe geçeceğini ve bu yükselişte Türkiye’nin avantajlı olduğunu ifade eden Özdemir, global kriz ortamında reklam ve tanıtım sektörünün ve tüketici ve üreticilerin moral ve motivasyonunun çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

“Elbetteki bu süreç sonunda pastanın ne kadar olduğu belli olduğu için pastadan alınan paylar bazılarına yetmeyebilir ve piyasadan elenmeler olabilir” diye konuşan Özdemir, kriz sürecinin ardından sektörün kayıplar da vereceğini ifade etti. 2010 yılının, 2009 yılında daha iyi olacağını ve krizin nispeten aşılmış olacağını ve 2011 yılının Türkiye için bir parlama yılı olacağını belirtti. Ertelenen talepler ve yapılmış konut stoklarının piyasada satılmaya başlaması ile  ekonomik olarak büyük bir patlama yaşanacağını ve bunun direkt olarak beyaz eşya sektörünün çok olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Söz konusu toplantı sektörde faaliyet gösteren firma temsilcilerinin soruları ve bu soruların cevaplanması ile sona erdi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]