Türkiye'deki derneklerin sayısı 102 bine ulaştı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye\'de 101 bin 946 kayıtlı derneğin 8 milyon üyesi bulunduğunu, bunun yetersiz olduğunu belirterek, "İnsanların örgütlenmesinden yanayız" dedi.

Üstün yaptığı açıklamada, insanların örgütlenmeleri halinde demokratik hayatın tabana yayılacağına dikkati çekerek, örgütlenmenin vakıf, dernek, spor kulübü, kurumsal yapı ve farklı alanlarda olabileceğini söyledi.

Vatandaşların birden fazla vakıf, dernek ve kulübe üye olmaları gerektiğini dile getiren Üstün, hükümet olarak bunu çok önemsediklerini kaydetti.

Üstün, AK Parti iktidarının ilk yıllarında dernekler il müdürlüklerinin oluşturulduğuna işaret ederek, "Daha önce bu yapı emniyette şube müdürlüğü gibiydi. Bu işi emniyet ve hükumetler güvenlik meselesi görüyordu. Oysa bu özgürlük ve demokrasi meselesidir, güvenlik meselesi değildir. Onun için onu emniyetin karanlık koridorlarından aldık, valiliğin aydınlık salonlarına getirdik. Valiliğe bağlı il müdürlüğü olarak düşündük" şeklinde konuştu.

İl müdürlüklerinde görev dağılımı yaptıklarını anlatan Üstün, görevlileri vatandaşların işlerini kolaylaştırma talimatı verdiklerini aktardı.

Üstün, sözlerini şöyle tamamladı:

"O zamandan sonra Türkiye\'de dernekçilik, vakıfçılık ve örgütlenme özgürlüğü daha da arttı. Şu anda 101 bin 946 dernek ve 8 milyon üyesi var. Üye sayısı yeterli değil, daha fazla olması lazım. Hatta bir kişinin bir derneğe değil, birden fazla derneğe ve kuruma üye olması lazım. Böyle olursa demokrasi kökleşir, yaygınlaşır, taban bulur ve ufak rüzgarda yıkılmaz, bütün kasırgalara dayanıklı hale gelir, toplum birbirini destekler. O bakımdan biz dernek meselesini böyle görüyoruz. Vakıflar Kanunu\'nu çıkararak kadim Osmanlı vakıf geleneğini tekrar canlandırdık. İnsanların örgütlenmesinden yanayız" değerlendirmesinde bulundu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]