Türkiye'de satılan ilk mezarlık Meclis gündeminde

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya\'nın Karasu ilçesi Kuruçeşme Mahallesi\'ndeki köy mezarlığının, Türkiye\'de satılan ilk mezarlık olduğunu belirterek,  ‘’Bu Türkiye’de bir ilk. Vatandaş başına ne gelecek bilmiyor. Biz satış yasal mı, iptali mümkün mü, mağduriyetler nasıl önlenir, nasıl engellenir, her konuda vatandaşın yanında olacağız, süreci takip edeceğiz’’ dedi.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala\'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Özkoç, tepkisini şöyle dile getirdi:

 \'\'Mezarlıklara bile rant, para gözüyle bakan bir hükümet tarafından yönetiliyoruz. Muhafazakar ve dini söylemlerle siyaset yapanların, konu paraya gelince nasıl davrandığını görüyoruz; ne camiler, ne mezarlıklar, ne okullar, ne orman, ne deniz, nehir, göl hiçbir şey kıymetli değil. Esas olan sadece ne kadar para ettikleri. Bir halk böyle yönetilmez.\'\'

Özkoç\'un Ala\'ya yönelttiği sorular şöyle:

- Sakarya’da, Karasu Belediye Başkanlığı tarafından Kuruçeşme (Köyü) Mahallesi’ne ait mezarlığın satıldığı doğru mudur?

- Türkiye’de resmi olarak daha önce bir mezarlık satışı yapılmış mıdır?

- Mezarlığın satılan 2 dönümlük bölümünde 30 mezar bulunmaktadır. Bu mezarlar için nasıl bir işlem yapılacaktır? Mezarların taşınması gündemde midir?

- Vatandaşların en çok endişe ettiği konu olan mezarlıkların taşınması durumunda,  yaratılan manevi tahribat nasıl tazmin edilecektir?

- Karasu Belediye Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde de Paralı (Köyü) Mahallesi’nde geliri camiye ait fındık bahçesini satışa çıkarmış, ancak halkın tepkisi üzerine ihaleye katılan olmamış, satış iptal edilmişti.

Karusu Belediyesi, ‘’ekonomik sıkıntıları aşmak’’ gerekçesiyle halka ait daha ne kadar alanın satışını planlamaktadır?

- Sözkonusu iki arazinin de köylerin mahalleye dönüştürüldüğü süreçte belediyeye devredilen taşınmazlar olduğu belirtilmektedir.
Sakarya’da ve köylerin mahalleye dönüştürüldüğü, il özel idarelerinin kapatıldığı diğer illerde, bu şekilde belediyelere ne kadar taşınır, taşınmaz mal devredilmiştir? Bunların ne kadarı satılmış, ne kadarının satışı planlanmıştır?
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]