"Türkiye ile ABD İşbirliği Çok Başarılı"

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener, Obama hükümeti döneminde de Türkiye'nin Amerika Birleşik Devleti'nin stratejik ortağı olmaya devam edeceğini belirterek, "Eğer Türkiye'deki insanlar, Amerikan seçimlerini Amerikan rüyasının gerçekleşmesi olarak görürlerse, bence bu çok önemli bir katkı olacaktır" 

Bir Kitap Hediye Etti

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sheron Anderholm Wiener, terör örgütü PKK'nın ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye ile ABD arasındaki yakın işbirliği ve koordinasyonun, Barack Obama döneminde devam ettirileceğini düşündüğünü söyledi. Amerika'nın İstanbul Başkonsolosu Wiener, Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı makamında ziyaret etti. Nezaket ziyaretinin sonunda Vali Atak Wiener'a seramik plaket hediye etti. Wiener ise Vali Atak'a ABD'deki ulusal parklar hakkında bilgiler içeren bir kitap hediye etti.

Soruları Yanıtladı

Orman Park'ta çay içen ve Kent Parkı gezen Wiener, daha sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na da ziyaret etti. 

Ziyarette bir basın mensubunun '11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye'de artan Amerikan karşıtlığının Obama döneminde azalma ihtimali var mı?' sorusu üzerine Wiener, şunları söyledi: "Öncelikle benim izlenimim şudur; 11 Eylül'den önce ve 11 Eylül'den sonra Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin ilişkileri çok kuvvetli olmuştur. Bir örnek vermek gerekirse, Avrupa ülkeleri içerisinde Amerika'ya en çok öğrenci gönderen ülke Türkiye'dir. Bunun yanında özellikle bu Amerikan seçimlerinin çok tarihi bir öneme sahip olduğunun farkındayım. Türkiye, Amerika'nın stratejik ortağıdır. Türkiye'nin Amerika'nın stratejik ortağı olmayı devam edeceğini umuyorum. Yeni Obama hükümetinin tam olarak dış politikasını bilemiyorum. Fakat şundan eminim ki Türkiye, Amerika Birleşik Devleti'nin stratejik ortağı olmaya devam edecektir. Eğer Türkiye'deki insanlar, Amerikan seçimlerini Amerikan rüyasının gerçekleşmesi olarak görürlerse, bence bu çok önemli bir katkı olacaktır. Umarım Amerika ile Türkiye arasında halihazırdaki güçlü ilişkiler daha da güçlenerek devam edecektir. Benim başkonsolos olarak görevlerimden biri Amerika'nın Türkiye'deki imajını güçlendirmektir" dedi.   
 


Yeni Yönetimin Politikaları Nasıl Olacak Bilmiyoruz

Barack Obama döneminde Türkiye'nin; ABD'nin yakın bir dostu, müttefiki ve önemli bir stratejik ortağı olmaya devam edeceğinden hiç bir şüphesinin olmadığını kaydeden Wiener, "Yeni yönetimin politikaları nasıl olacak, bunu henüz bilemiyoruz. Ama şunu söyleyebilirim; Türkiye ABD için önemli stratejik ortak bir müttefik. Bu bütün yönetimler döneminde bu şekilde olmaya devam etmiştir. Yeni yönetim döneminde de Türkiye'nin ABD'nin yakın bir dostu, müttefiki ve önemli bir stratejik ortağı olmaya devam edeceğinden hiç bir şüphem yok." diye konuştu.

Türkiye ile ABD İşbirliği

Türkiye ile ABD arasında terörizme karşı yakın bir işbirliği olduğunu ifade eden Amerikalı diplomat, PKK'nın ortadan kaldırılmasına yönelik çabalarda iki ülkenin yakın bir işbirliği içerisinde bulunduğunu bildirdi. Wiener, iki ülkenin terörizme karşı yürüttüğü işbirliğinin şimdiye kadar çok başarılı olduğunu vurguladı. İki ülkenin terörizme karşı ortak mücadele etmekte karşılıklı çıkarları olduğunu anlatan Wiener, Obama döneminde de terörizmle mücadele konusundaki yakın işbirliğinin ve koordinasyonun devam ettirileceğini düşündüğünü dile getirdi.

Wiener, "Genel olarak terörizme aynı zamanda bir terörist örgüt olarak PKK'nın ortadan kaldırılmasına yönelik çabalarda iki ülke yakın bir işbirliği içerisinde. Bu işbirliği şimdiye kadar çok başarılı oldu. Ben yeni yönetim döneminde de terörizmle mücadele konusundaki yakın işbirliğinin ve koordinasyonun devam ettirileceğini söyleyebilirim." diye ekledi

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]