"Türkiye Demokrasi Yolunda Büyük Aşamalar Kaydetti"

Topkapı Sarayı Müdürü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'nin demokrasi yolunda büyük aşamalar kaydettiğini söyledi.

Adapazarı Belediyesi tarafından belediye nikah salonunda düzenlenen "Medeniyet Ufukları" konferansında konuşan Topkapı Sarayı Müdürü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'nin dostları olduğu gibi düşmanları da bulunduğunu belirterek, "İslam dünyasında Türkiye'nin dostları vardır. Bunlar Türkiye'nin iyiliğini ister. Türkiye'nin problemi çıktığı zaman anında koşarlar. Bu ülkelerin başında Pakistan ve Bangladeş gibi ülkeler gelir. Maalesef Türk dünyası dediğimiz ülkelerin içinde bile Türkiye'nin aleyhinde çalışanlar vardır. Bu, kaderin bir cilvesidir. Mensup olduğu milleti temsil etmeyen bu iktidarlara hak verebilirim. Bu, devleti yönetenlerin halklarıyla aynileşmemesinden ileri gelebilir. Mesela Özbekistan ayrı bir ideoloji yaratmaktadır. Bu ülkeler Türkiye'nin kendi ülkelerini yutmak istediği gibi bir efsane uyduruyor." dedi.

Toplumlar Tarih Bilinciyle Ayakta Durabilir

Ortaylı, tarih bilinci bulunmayan toplumların geleceğe yön veremeyeceklerini ifade ederek, "Bir toplumu toplum haline getiren, toplumun kimliğini ve hukukunu belirleyen her şeyden evvel kendi tarih bilincidir. Toplumlar tarih bilinciyle ayakta durabilir ve kendini kabul ettirebilir. Türkler çok yakın zamana kadar tarihi değiştiren toplum oldukları halde değişimin bilançosunu tutmamıştır. Bu, bir faciadır aynı zamanda" diye konuştu.

Türkiye'nin büyük bir gelişme kaydettiğini ifade eden Ortaylı, şunları söyledi: "Türkiye tıbbiyede büyük atılımlar yapmıştır, sadece Orta Doğu ve Balkanlar değil, Batı Avrupa'yı bile geçmişizdir. Bilhassa devlet hastanelerinin dışında, paralı hastaneler içinde fevkalade olanları vardır. Türk mühendisliğinin artık çok iyi olduğunu uzmanlar değil, sokaktaki insanlar bile söylüyor. Türkiye iş idaresi alanında da büyük atılım yapmıştır. Türk ordusu zamana ve zemine fevkalade ayak uydurduğu gibi, bugün talim ve eğitim veren sayılı ordulardandır. Buna da kimsenin itirazı olmaz, netice ortadadır. Zaten ordu bu kadar kuvvetli olduğu için dış dünyada Türkiye'den çekinenler askersizleştirme ve askeri ideolojiden vazgeçme sistemini empoze etmektedir. Türkiye demokraside büyük aşamalar kaydetmiştir. Benim zamanımdaki Türk insanının düşündükleri ve konuştukları bugünkülerle mukayese kabul etmez. Türkiye seçme ve seçilmeye alışkın bir ülke haline gelmiştir."

Konferansın sonunda Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Ortaylı'ya plaket verdi.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]