Türkiye ABD'ye Fark Arttı

Adapazarı Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Turan Salihoğlu dünyanın en yüksek kredi kartı faiz oranlarının Türkiye'de olduğunu söyledi. 

Turan, yaptığı açıklamada Türk halkının dünyadaki en yüksek faiz oranlarının olduğu kredi kartlarını kullandığını belirterek, "Kredi kartı faiz oranları ABD'de yüzde 1.49, Almanya'da yüzde 0.98, Türkiye'de ise yüzde 4.83'tür. Türkiye'de kredi kartı kullanıcı sayısının 41 milyon 575 bine, kredi kartı borçları da 35 milyar YTL düzeyine çıkmış durumda. Kredi kartlarındaki sekiz aylık toplam ciro ise 121 milyar YTL'dir. Bu da vatandaşlarımızın kredi kartıyla borçlanarak geleceklerini ipotek altına alındığının göstergesidir. Oysa küçük esnafın veresiyle verdiği dönemde halkın böyle bir sıkıntısı yoktu. Esnaf bitince vatandaşın borcunu sırtlayan kalmadı" dedi.    

Bankalar Kimsenin Gözünün Yaşına Bakmıyor

Esnaf ve sanatkarların ekonomide dengeleri sağlayan önemli bir faktör olduğunu söyleyen Salihoğlu, "Esnafın ekonomideki rolü tam olarak algılanamadı. Geçmişte, esnaf ve sanatkarlar veresiye defteri tutarak vatandaşın ekonomik sıkıntısına ortak olurdu. Esnaf ve sanatkarlar, ekonomide dengeleri sağlayan önemli bir faktördü. Geçim sıkıntısı çeken vatandaş, 'yaz deftere' diyerek ailesinin geçimini temin ederdi. Bankalar ise kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Vatandaş, kart borcunu bir gün bile geciktirse, dünyanın en yüksek faizini ödemek zorunda kalıyor. Oysa enflasyonun çok daha yüksek olduğu yıllarda, parasını alamayan esnafımız, kimseden bir kuruş bile faiz istemezdi" diye konuştu.  

Artık Bankalarda Elini Taşın Altına Koymalı

Salihoğlu, bankaların kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini belirterek, "Artık bankalarda elini taşın altına koymalı. Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırmalıdır. Bütün dünyada şiddeti giderek artan ekonomik kriz nedeniyle bankacılık sektörünün de zor bir dönemden geçtiğini biliyoruz. 35 milyar YTL düzeyindeki kart borcunun kısa bir sürede kapanması imkansız. Buna bir de aylık yüzde 4,83 oranında bileşik faiz eklenmesi durumunda borç kartopu gibi büyümektedir. Bankaların bu borçları yeniden yapılandırması vatandaşlar kadar bankaların da çıkarına olacaktır. Bu yapılanma ile piyasalarda hareketlilik sağlanacaktır" dedi. 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]