Türk Traktör fabrikasının açılışı gerçekleştirildi

Türk Traktör’ün kuruluşunun 60. yıldönümü ile eş zamanlı olarak kapasitesini 50 bin adete çıkaracak ikinci fabrikasının açılışı, Sakarya Erenler ’de gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç; “Bugün üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden, ihracatının yüzde 30’unu da Kuzey Amerika ülkelerine yapan çok başarılı bir ortaklığın gücüne güç katacak yeni tesisini hizmete açıyoruz. 1954’de ülkemizin ilk traktörünü üretmek üzere kurulmuş olan şirketimiz, tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50.000 adede ulaşacak üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacaktır” dedi. Türkiye tarım sektörünün lider ismi Türk Traktör, Ankara’daki fabrikaya ek olarak üretim yapacak olan Adapazarı Erenler ’deki ikinci fabrikasının açılışını 60. yıldönümü ile eşzamanlı olarak gerçekleştirdi. Adapazarı Erenler Fabrikası, “Büyük Ölçekli Yatırım” olarak değerlendirilerek toplamda 222 bin metrekare alana kuruldu.

Türk Traktör Adapazarı Erenler fabrikasının açılışı töreni; T.C. Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın ve T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanı sıra; Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin, çok sayıda hükümet ve devlet protokol yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerinin katılımları ile gerçekleşti.

50 bin adet traktör


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç törende yaptığı konuşmada, Türk Traktör’ün Türkiye otomotiv sanayinin en eski şirketlerinden olduğuna dikkat çekerken, “1954’de ülkemizin ilk traktörünü üretmek üzere kurulmuş olan şirketimiz, tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50.000 adede ulaşacak üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacaktır. Böylelikle Türk Traktör de Türk otomotiv sektöründe daha önemli bir konuma erişecektir” şeklinde konuştu.

Yeni fabrikanın tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50 bin adede ulaşacak traktör üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacağını vurgulayan Mustafa V. Koç, şunları söyledi: “Böylelikle Türk Traktör de Türk otomotiv sektöründe daha önemli bir konuma erişecektir. 2000’li yıllardan beri Amerika Birleşik Devletleri dâhil dünyanın 130 ülkesine yılda 15.000 traktör ihraç eden Türk Traktör, yeni fabrikası ile ihracatta da yeni hamlelere hazır olacaktır. Yeni yatırımımız çerçevesinde, sadece traktör değil, transmisyon ve motor işleme ve üretim kapasitemiz de artacak. Böylece, yerli katma değerin artırılması yönünde de sektörde önemli bir başarı elde eden Türk Traktör’ün bu alandaki liderliği devam edecektir. Böyle bir başarı hikayesinin parçası olduğumuz için çok mutlu ve gururluyuz.”

En güzel örnek

Hükümet liderliğinde, AR-GE ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlanan teşvikler ile ülkeye katma değer yaratacak ciddi yatırımlarının önü açıldığını ifade eden Mustafa V. Koç sözlerine şöyle devam etti: “Sakarya Erenler Fabrikamız ve yeni motor yatırımlarımız bunlara en güzel örnektir. Yaptığımız yatırımlar, artan üretim ve ihracatımız ve gelişen Ar-Ge faaliyetlerimiz ile ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde emin adımlar ile ilerliyoruz. Koç Topluluğu olarak, bugünümüzü ve geleceğimizi inşa ederken bize ışık tutan, yol gösteren, en temel ilkelerimizden biri, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” sözü oldu. Kurucumuzdan miras kalan bu felsefe ile ilk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek ana düsturumuz oldu. Her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ve Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklandık. Tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşarken, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Özellikle otomotiv sektörüne yaptığımız büyük yatırımlarla hep bir adım önde olmayı sürdürüyoruz”.

1 milyonuncu traktör

CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, yalnızca on beş ay önce 28 Mart 2013 tarihinde fabrikaya temel atıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu süreç; gerek CNH Industrial’ın gerekse Koç Holding’in Türkiye’de bir “traktör mükemmeliyet merkezi” kurma konusuna ne derece odaklandıklarının açık bir göstergesidir. Ankara fabrikamız ile birlikte Erenler Fabrikamız; Türk Traktör markasını tarım sektörü nezdinde daha da güçlü bir yere taşıyacaktır. 1967 yılında Koç Holding ile başlattığımız stratejik ortaklığımız son derece verimli ve başarılı sonuçlar doğurmuştur; doğuracaktır. Bu yıl içerisinde hem yeni fabrikamız hem de banttan indireceğimiz 700.000ci traktörümüzün ardından, şimdi gözümüzü 1 milyonuncu traktöre diktik”.

Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri

Koç Holding Savunma Sanayii, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen de, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de traktör üretiminin otomotiv sanayinin kuruluşunu simgeleyen bir yapıya da sahip olduğuna dikkat çekerken, “Türk Traktör de 1954’ten bu yana Türkiye’de otomotiv imalat sektörünün geçirdiği evreleri göstermesi açısından güzel bir örnektir” dedi. Türk Traktör’ün Ankara fabrikasının özellikle 2000’li yıllardan sonra yapılan atılımlar ile dünya çapında rekabetçi bir tesis konumuna eriştiğini belirten Kudret Önen, Adapazarı Erenler fabrikası ile de Türk Traktör’ün üretim kapasitesinin 50bin adete ulaşacak olmasının önemine dikkat çekti. Kudret Önen şöyle devam etti: “Geçen sene Türkiye traktör pazarı 53bin adet oldu. Bu dünyada 5. büyük pazar demektir. Geçen sene tüm Avrupa’da 175 bin adet traktör satıldı. Bu yönü ile bakıldığında 50 bin adet kapasitesi ile Türk Traktör’ün Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim”.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]