Turizmin Kalbi Artık Karasu'da Atacak

Karasu Belediye Başkanı Ahmet Genç, ilçelerinin Türkiye'nin ilk Endüstri Bölgesi adayı olduğunu söyledi.

Karasu Belediye Başkanı Ahmet Genç, Tuna Tan tesislerinde düzenlediği basın toplantısında 10 yıllık başkanlık dönemini değerlendirdi. Başkan Genç, Karasu'da turizmi, sanayi ve tarımı birlikte yapacaklarını belirterek, “İlçemizde her şeyin sınırlarını çizmemiz lazım. Toptan sanayiye karşıyız, toptan turizme karşıyız. Biz turizm potansiyelini kaybetmek istemiyoruz. Ama biz tamamen turizmle yapamayız. Çünkü Karasu'da hava şartlarını değiştiremeyiz. Ege ve Akdeniz'de 5-6 ay hava sıcak olduğu için bizim onlarla rekabet etmemiz mümkün değil. Biz o konuda yarışa girersek sınıfta kalırız. Turizm bizim veli nimetimiz. Turizm ilçemizin dokusu. Turizm yapılacak sahalarımızı ayarlamamız lazım. Dolayısıyla çevre düzeni planında sanayi alanlarını, turizm alanlarını, tarım alanlarını ve kentleşecek alanları çok iyi çizdik. Tarım alanlarında sanayi yapmayacağız. Tarım alanlarında kentleşme yapmayacağız. Çok güzel bir çevre düzeni planı yaptık. Yaptığımız çevre düzeni planı aynı zamanda Kocaali ilçesinin önünü açıyor. Biz çevre düzeni planını yaparken Melen ağzına yani Akçakoca sınırına kadar düşündük. Turizmi limanın doğusuna doğru Melen Ağzı'na doğru düşünüyoruz dolayısıyla Kocaali ilçesini de içine alıyoruz. Turizm alanlarını koruyoruz, tarım alanlarını koruyoruz” dedi.


Türkiye'yi İdare Eden Yöneticiler Hesap Edememişler

Karasu ilçesine Türkiye'nin en büyük yeni bir limanı yapılacağı müjdesini veren Başkan Genç, “Karasu limanın projesi 15 yıl önce çizilmiş. 15 yıl önce Türkiye'yi idare eden yöneticiler Türkiye'nin bugünkü halini hesap edememişler. Maalesef şu anda bu liman yetersiz. Rusya dağıldıktan sonra bir çok devlet oluştu. Bu devletlerin çok önemli yer altı kaynakları var. Bu nedenle Karadeniz'de açık bir yük taşımacılığı olmaya başladı. Ro ro gemileri İstanbul Boğazı'ndan geçmeye başladı. İstanbul'u kirletmeye başladılar ve tehlikeli olmaya başladılar. Bir Ro-ro gemisi limana yanaştığı zaman 400 tır yük dolduruyor. İstanbul'da bu yüzden trafik kaldırmamaya başladı. Çok ciddi bir ticari hacim var. Karadeniz'de ciddi bir yük taşımacılığı başladı. Yük taşımacılığı beraberinde İstanbul Boğazı'nı daha tehlikeli duruma getirdi ve İstanbul trafiğini de yaşamaz hale getirdi. Karasu limanın projesi yapılırken bunlar hesap edilmemiş. Rusya dağılmış ülkeler arası ciddi bir ticaret başlamış. Dolayısıyla İstanbul'daki limanlar bunlara cevap veremez hale geldi. Bakanlık yetkilileri bu limanı genişletelim dediler. Karadeniz'e giren gemiler İstanbul'a gelmesin. Bütün yük gemilerini Karasu'da boşaltıp iç Anadolu'ya batıya buradan bağlantı kuralım. Ve burada ayrı bir liman projesi hazırlandı. Şu anda limanın hemen arkasında Sakarya nehrini Karadeniz'e döküldüğü yerden yeni bir liman projesi başlatıldı. DLH büyük bir liman hazırlığında projesi hazırlandı. Dünyada böyle büyük bir liman Şangay ve Hamburg'da var. Zaten bu proje Hamburg limanının projesi. Bütün yük gemileri burada boşaltılacak buradan sevkiyat yapılacak. Sakarya'ya doğru 5 kilometre içeri girecek. Büyük gemiler yüklerini burada boşaltacaklar. Bu proje dünyada çok az gelişmiş ülkede olan proje” diye konuştu. 

Türkiye'de Endüstri Bölgesi Neresi Olacak? 

Başkan Genç, Karasu'nun Türkiye'nin ilk Endüstri Bölgesi olmaya aday olduğunu belirterek, “Liman ve OSB ile birlikte dünyada çok az bulunan Türkiye'de Endüstri Bölgesi adayıyız. Şuanda Türkiye'de Endüstri bölgesi yok. Bakanlar kurulu bu konuda çalışıyor. Türkiye'de Endüstri bölgesini 'Neresi yapalım' diye. Bizde adayız. Endüstri bölgesi kurulacaksa Karasu'ya kurulması lazım. Karasu'nun alt yapısı buna müsait. Deniz ulaşımı var. Kara ulaşımı var. Demiryolu projesinin projesi çizildi. 2009 yılında kazması vurulacak. Karasu'da denizyolu var, karayolu var. Demiryolu var. Havayolu da olacak inşallah” dedi.

Birçok Fabrika Karasu'ya Taşınıyor

Kibar Holding'in Karasu'ya 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını belirten Başkan Genç şunları söyledi; “Kibar Holding, Dilovası'nda bulunan bütün fabrikalarını Karasu'ya taşımak istiyor. Burada kurmak istiyor. Yerlerini aldı. Şuanda proje çalışmalarını yapıyorlar. Mart veya Nisan ayında temel atmayı düşünüyor. Ukrayna'da kütük halindeki demirleri getirip Burada yassı haline getirecek. Kendiside bir liman yapıyor. Kendi limanını kendisi kullanacak. Dolayısıyla çok büyük bir tesis yapacak. 1,5 milyar dolarlık bir yatırım. Sakarya'ya böyle bir yatırım yapılacak. 3 bin kişilik bir istihdam sağlayacaklar. Çevresiyle birlikte 15 bin istihdam sağlanacak.”

Antalya, Bodrum Karasu'ya Taşınıyor

Küçük boğazdan Melen Ağzı'na kadar olan bölümü turizm bölgesi yapacaklarını ifade eden Başkan Genç, “Burada mesken alanını yasaklıyoruz. Mesken yok. Burada oteller, moteller, restaurantlar, disko barlar, eğlence yerleri, gazinolar olacak. Burada mesken olayı mahalle olayı kesinlikle yok. Bu bölgede Antalya'da, Bodrum'da eğlence bölgelerinde ne var ise burada da olacaktır. İlçemizin bir tarafında sanayi bir tarafında turizm olacak. Turizm bizim için çok önemli. Karasu ilçesi önümüzdeki 10 yıl içinde hem turizm olarak hem mekan olarak, hem sanayi olarak modern çağdaş her şeyin sınırları belli tarım alanlarına kadar korunmuş güzel bir şehir olarak doğacak” dedi.
Başkan Genç toplantının son bölümünde son yıllık durumu değerlendirdi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]